Αυτές τις ημέρες το Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής. Είχε «βγει» στον αέρα» για πρώτη φορά στις 13 Απριλίου του 1964.

Το ελληνικό πρόγραμμα της της Deutsche Welle έγινε πασίγνωστο στην Ελλάδα την εποχή της δικτατορίας, όταν αποτελούσε μια από τις ελάχιστες πηγές ελεύθερης ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών Ελληνικού Προγράμματος, ο Γενικός Διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα για μια σειρά σχετικών εκδηλώσεων, μιλάει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ελληνικό Πρόγραμμα», όπως λέει, «θα διατηρήσει την ειδική σημασία του και στο μέλλον. Εκτός του ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις και η διμερής στενή φιλία έχουν μακρά παράδοση, έχουμε ακόμα μεγάλη ανάγκη να εξηγήσουμε τις θέσεις και τη στάση μας, για παράδειγμα όσον αφορά την ευρωκρίση».

Ανευθυνότητες και ακρότητες των ΜΜΕ στην κρίση

Η ελληνική σύνταξη της DWDW: Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών παλιά στερεότυπα. Οι Έλληνες παρουσιάστηκαν ως νέοι λωτοφάγοι και οι Γερμανοί ως θηριοδαμαστές της Ευρώπης. Ποιο μερίδιο ευθύνης φέρουν τα ΜΜΕ στο συχνά ηλεκτρισμένο κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες;

Πέτερ Λίμπουργκ: «Είναι νομίζω υπερβολή να αποδώσουμε την πλήρη ευθύνη στα ΜΜΕ. Για τις εντάσεις υπάρχουν πάντα αιτίες. Το ερώτημα είναι πως τις χειρίζονται τα ΜΜΕ. Οι πολιτικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης δεν εφευρέθηκαν από τα μίντια. Ωστόσο, στον χειρισμό αυτών των διαφορών σημειώθηκαν ανευθυνότητες και ακρότητες στα ΜΜΕ και των δύο χωρών, αλλά ευελπιστώ ότι έχουν πια ξεπεραστεί. Ναι, υπήρξαν και στις δύο πλευρές άρθρα και εκπομπές που ήταν απλώς δείγματα κακής δημοσιογραφίας. Στο μεταξύ βλέπω να κυριαρχεί πάλι στο χώρο μας περισσότερη ψυχραιμία και λογική. Εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να κοιτάμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και όχι να σπεύδουμε να εξυπηρετούμε τα όποια πολιτικά συμφέροντα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμφίδρομη ενημέρωση

 Ο Β. Σόιμπλε μιλά στον Π. Λίμπουργκ στο Νταβός, Ιανουάριος 2014DW: Όπως επισημαίνετε κ. Λίμπουργκ, μπορεί η DW ,να συμβάλει σημαντικά στην εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Γερμανίας;

Λίμπουργκ : «Έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη, επειδή ο ρόλος μας είναι μεταξύ άλλων και να λειτουργούμε σαν γέφυρα ανάμεσα στους λαούς. Γι’ αυτό και η DW υπήρξε ανέκαθεν μια γέφυρα ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε, ακριβώς όπως κάναμε και μέχρι σήμερα, να ενημερώνουμε, να σχολιάζουμε, να διαφωτίζουμε και μάλιστα όχι μόνο προς τη μία κατεύθυνση. Η DW, με την ειδίκευσή της στην Ελλάδα, μπορεί να διαφωτίζει έγκυρα και τη Γερμανία για την κατάσταση στην Ελλάδα».

Ποιος ο Πέτερ Λίμπουργκ

Ο Πέτερ ΛίμπουργκΟ Πέτερ Λίμπουργκ ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της DW πριν λίγους μήνες, τον Οκτώβριο του 2013 με δεκατέσσερις ψήφους υπέρ, μια ψήφο κατά και δυο αποχές.

Το δεκαεπταμελές εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Welle εξέλεξε τον ως τότε διευθυντή ειδήσεων του ιδιωτικού καναλιού ProSiebenSat1 TV με μεγάλη πλειοψηφία από τον πρώτο κιόλας γύρο, ως διάδοχο του αποχωρούντος 68χρονου προέδρου Έρικ Μπέτερμαν.

O 52χρονος Πέτερ Λίμπουργκ μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας σπούδασε νομικά στη Βόννη, όπου και αποφοίτησε το 1987. Από το 1988 μέχρι το 1989 έκανε πρακτική εξάσκηση στο Γερμανικό Τηλεοπτικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DFA) στη Βόννη και στο Λονδίνο. Μετά από ένα σταθμό ως ρεπόρτερ στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας με έδρα τη Λειψία, εργάστηκε στις Βρυξέλλες ως ανταποκριτής του DFA και του SAT1. To 1996 ανέλαβε το γραφείο του καναλιού Prosieben στη Βόννη, το 1999 έγινε συνδιευθυντής σύνταξης του ειδησεογραφικού καναλιού N24 και επικεφαλής της πολιτικής σύνταξης του ProSieben ενώ από το 2001 και του SAT1. Την περίοδο 2004/05 και 2008/09 εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος του Pool TV, ενός δικτύου ιδιωτικών σταθμών στο Βερολίνο. Ανάμεσα στο 2008 και το 2010 ανέλαβε ως αρχισυντάκτης το πρόγραμμα του Ν24. Από το 2008 είναι ο κύριος παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του SAT1 και από το 2010 είναι διευθυντής ειδήσεων του ProSiebenSat 1 TV Deutschland.

O Πέτερ Λίμπουργκ είναι πρόεδρος της επιτροπής του Βραβείου ΜΜΕ της γερμανικής βουλής, μέλος της επιτροπής των βραβείων για νέους δημοσιογράφους του Ομίλου Axel Springer, σύμβουλος εκδόσεων της γερμανικής Επισκοπικής Συνόδου και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Malteser. Ο γεννημένος στη Βόννη δημοσιογράφος μεγάλωσε στη Ρώμη, το Παρίσι, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Ο πατέρας του διετέλεσε Πρέσβης της Δυτικής Γερμανίας στην Αθήνα την εποχή της δικτατορίας. Ο Πέτερ Λίμπουργκ είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

(Η Συνέντευξη δόθηκε στον διευθυντή της ελληνικής υπηρεσίας της DW ΣπύροΜοσκόβου)

Πηγή: DW.DE
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης