Ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα «Η δημοσιογραφία στην κρίση» έγινε για πρώτη φορά από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη στις 10 το πρωί.

Μεταδόθηκε από τον «Alpha 989» με συνεντεύξεις του Σταμάτη Νικολόπουλου, του Δημήτρη Τσαλαπάτη, της Νανάς Νταουντάκη κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταμάτης Νικολόπουλος, Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ:

«Αγωνιζόμαστε για ανεξάρτητα ταμεία και σχέσεις εργασίας γιατί αυτό κατοχυρώνει την ανεξαρτησία μας. Δεν μπορεί να παντρευτεί ποτέ το κέρδος και η δημοσιογραφία. Δεν πρέπει και δεν μπορεί. Η δύναμη της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας πρέπει να αποτρέπει το κέρδος να την επηρεάζει.

Σωστό είναι να ξεχωρίσουμε αυτούς που είναι δημοσιογράφοι και αυτούς που ήταν δημοσιογράφοι και χρησιμοποίησαν την δημοσιογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κόσμος, αυτοί που μας ακούν και αυτοί που διαβάζουν, δέχονται πολλές επιρροές. Και η πολιτική εξουσία μας έχει χρησιμοποιήσει από την ανάποδη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο αυτό το διάστημα καλλιεργείται ένα πνεύμα αναξιοπιστίας και λένε «τί είναι οι δημοσιογράφοι», «τί είναι η ΕΣΗΕΑ»;

Προσπάθεια παραπληροφόρησης όλο αυτό το διάστημα. Ο δημοσιογράφος αυτή τη στιγμή είναι ο εύκολος στόχος για να περάσουν αυτά που είναι να περάσουν με τον δυνατότερο χαμηλό ντόρο.
Να μαζευτούμε ως κλάδος γύρω από την Ένωση Συντακτών, να στηρίξουμε το σωματείο αλλά να στηρίξουμε τον κλάδο. Να μπορέσει να μείνει το σωματείο όρθιο για να μπορέσουμε έστω και σε κατάσταση κρίσης να φτιάξουμε συμβάσεις εργασίας.

Φταίμε αλλά θα βάλω και την παράμετρο ότι δεν μιλούσαμε για τα προβλήματά μας επειδή ήμασταν εκεί για να λέμε τα προβλήματα των άλλων.

Ο αγώνας για τον ΕΔΟΕΑΠ αν δεν συνδεθεί με συμβάσεις εργασίας θα είναι κενό γράμμα.
Ποιο ασφαλιστικό σύστημα θα στηριχθεί με 300 ευρώ που δεν φτάνουν να φας; Θα πληρώσεις και τις εισφορές σου με αυτά τα 300 ευρώ; Μην τρελαθούμε.

Από το Καστελόριζο και μετά, βρήκαν οι εργοδότες πρόσχημα και από το ’10 έχουμε τις περίφημες ατομικές συμβάσεις. Όταν από ένα μαγαζί με 500 εργαζόμενους οι 200 είναι απολυμένοι, έχουμε 200 πρόθυμους να βρουν δουλειά με τα μισά λεφτά. Δεν μπορείς να κάτσεις σπίτι σου. Λες «και με 300 ευρώ θα πάω, στην γαλέρα».

Δημοσιογράφος σε site μου είπε: «βγάζω» 20 ειδήσεις την ημέρα». Του είπα «και δεν πήρες το Πούλιτζερ»; Το πολύ ένας δημοσιογράφος να βγάζει δύο ειδήσεις. Έχει μπερδευτεί η είδηση με την αντιγραφή.

Επίσης, δεν μπορεί να υπάρχει η ανωνυμία του διαδικτύου. Ποιος έγραψε την είδηση, να ξέρω και να το ελέγξω.

Αυτό που ξεκίνησε, η κινητοποίηση των δημοσιογράφων για το ασφαλιστικό δεν θα σταματήσει. Το ασφαλιστικό παρεμβαίνει ευθέως στις εργασιακές σχέσεις. Χωρίς την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων δεν υπάρχει ανεξαρτησία».

Δημήτρης Τσαλαπάτης, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ:

Στη τοποθέτηση του ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης τόνισε:

«Ζόρικη υπόθεση η είδηση. Και με το ασφαλιστικό νόμο κυβέρνηση και εργοδότες, θέλουν να τελειώνουν με τους δημοσιογράφους».

Και επισήμανε:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κρίση μόνο στη δημοσιογραφία. Όλο το σύστημα είναι σε κρίση. Τα μνημόνια ήταν άλλοθι για τους εργοδότες για να ξεφορτώνουν κόσμο. Ταυτόχρονα υπήρχαν όμως και πρόθυμοι πολιτικοί που τα αγκάλιασαν αυτά.

Άλλωστε το τανγκό θέλει δυο. Μιλάω για τη διαπλοκή. Αυτό συμπληρώθηκε με την προθυμία των διευθυντικών στελεχών και την αδυναμία του συνδικαλιστικού κινήματος να προβλέψει από τότε τί έρχεται, ώστε έγκαιρα να παρέμβει.

Η τελευταία συλλογική σύμβαση έληγε το 2009. Οι πολιτικές όμως που εφαρμόσθηκαν οδήγησαν σε μαύρο την ενημέρωση και έκλεισε την ΕΡΤ. Όχι ότι άνοιξε τώρα, απλά άλλαξε την ταμπέλα της ΝΕΡΙΤ.
Η ανεργία μαστίζει και τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Όσοι έχασαν τη δουλειά τους δύσκολα ξαναβρήκαν. Από προχθές, με ένα νόμο που αποδομεί το σύμπαν, κάποιοι θέλουν να τελειώσουν και το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Αν δεν ακυρωθούν κάποιες διατάξεις η είδηση θα υποταχθεί πλήρως. Δεν θα υπάρχει ενημέρωση αλλά προπαγάνδα. Ή θα κλείσουν μέσα ή θα απολύσουν κόσμο. Η ενημέρωση κινδυνεύει.

Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η είδηση είναι πολύ «ζόρικη» υπόθεση. Πρέπει αυτό που λες να το έχεις ψάξει, να αποφεύγεις να ακούς εντολές και να λειτουργείς με το δικαίωμα της άρνησης απέναντι σε εργοδότες και κυβέρνηση.

Ο δημοσιογράφος μέχρι τώρα είχε το ασφαλιστικό ταμείο του, και μέσω της συλλογικής σύμβασης αυτοδεσμεύονταν με έναν κώδικα δεοντολογίας. Το δε ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων είχε ρήτρες. Ένας δημοσιογράφος δεν έπρεπε να είναι δημόσιος υπάλληλος. Αυτά νομοθετήθηκαν από 153 βουλευτές που έχουν δηλώσει αριστεροί, και αυτά τα καταργούν. Η άποψη που επικρατεί είναι να τελειώνουμε με τους δημοσιογράφους και την ενημέρωση.

Δεν έχει φανεί ακόμη στην εφημερίδα ή το ραδιόφωνο ότι περισσεύουν άνθρωποι λόγω κόστους».

Νανά Νταουντάκη, Γεν.Γραμματέας ΕΣΗΕΑ:

«Το 42%των μελών μας είναι άνεργοι και σε επίσχεση. Το υπόλοιπο είναι απλήρωτοι από έναν μήνα έως έναν χρόνο. Μέσα σε αυτό τον χρόνο της κρίσης έχουν κλείσει 80 μέσα.

Από τα 5.800 μέλη οι 1.290 είναι συνταξιούχοι, εξαναγκασθέντες να βγουν σε σύνταξη
Στην ιστορία του τύπου τα παραδοσιακά μέσα έφυγαν από τους παραδοσιακούς εκδότες και μπήκαν επιχειρηματίες με στόχο όχι την είδηση.

Οι εκδότες απαξίωσαν την είδηση με τα κουπόνια, τα δώρα, τα φθηνά CD, τις τσόντες και τα σπίτια.

Έζησα την εποχή που δουλεύαμε, πληρωνόμασταν και κάναμε συμβάσεις.

Οι εκδότες επιδίωκαν το μέγιστο κέρδος.

Λιγοστεύει ο αριθμός των δημοσιογράφων, μειώνεται η ποιότητα, έρχεται η οικονομική κρίση και φτάσαμε στα νούμερα που σας είπα. Οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ έκαναν αυτογκόλ και κατέστρεψαν τα μέσα που δουλεύουμε.

Εξαρτημένος δημοσιογράφος, που πένεται, δεν έχει δυνατότατα να αντισταθεί.

Το αγγελιόσημο δεν είναι ιδιωτικός πόρος αλλά πόρος αλληλεγγύης. Μπαίνει στο προϊόν που παράγουμε.
Επαγγελματικό ταμείο σημαίνει μέσα μόνο όσοι είναι εργαζόμενοι και πληρώνονται.

Εμείς θέλουμε κοινωνική ασφάλιση.

Αυτό που κάνετε σήμερα γιατί δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Έπρεπε να κάνουμε απεργία έξι ημερών για να ακούσουμε στην τηλεόραση “απεργούν οι δημοσιογράφοι για το ασφαλιστικό”.

Παραχωρώ την θέση μου σε κάποιον να κάνει χόμπι για να δουλεύει 15 ώρες την ημέρα για την ΕΣΗΕΑ όπως εγώ.

Απεργούμε γιατί δεν έχουμε και εμείς άλλο τρόπο αντίστασης. Επειδή είμαστε υπεύθυνοι για την ενημέρωση δεν έχουμε απεργήσει. Τα μέσα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν ελέγχονται από τους εργαζόμενους. Μας βγάζουν στα δελτία ειδήσεων. Τα κανάλια τα ελέγχουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες.
Καθίστε και λίγο να δείτε ποια ενημέρωση κόψαμε; Τα κουτσομπολίστικα; Από τους περισσότερους δεν χρησιμοποιήθηκε ο χρόνος για απεργιακά δελτία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης