*** Ερίδματες Αναγνώστριες και Ερίδματοι Αναγνώστες, καλήν εβδομάδα να έχουμε…

*** Όπως αντιληφθήκατε ήδη από την προσφώνηση που σάς απηύθυνα, ξεκινάμε με Κώστα Ζουράρι.
Ο ιδιαίτερος Μακεδών ήταν το πρόσωπο τού Σαββατοκύριακου,
καθώς σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Metropolis 95,5» προέβη σε υποτιμητικές δηλώσεις για τον Ολυμπιακό και τον Άρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Γνωστός Παοκτζής ο ίδιος, σχολίασε με ευθύ απαξιωτικό τρόπο τον συμπολίτη Άρη, ενώ στην περίπτωση τού Ολυμπιακού ήταν πιο… διακριτικός• διασκεύασε στην καθαρεύουσα γνωστό σύνθημα, λέγοντας..:
«Στο κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού μου υποσυστήματος -και ειδικώς με μια τάση προς το εμπρόσθιο τμήμα του- κάθισαν 10.000 γαύροι…».

* Όπως ήταν φυσικό, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, διότι η Καθαρεύουσα έχει πάψει εδώ και δεκαετίες να διδάσκεται στα σχολεία, και αυτός -ως Υφυπουργός Παιδείας- όφειλε να γνωρίζει ότι τα ποδοσφαιρικά συνθήματα πρέπει να εκφέρονται αυστηρώς στη Δημοτική.

* Τι είν’ αυτό το «κατώτερο τμήμα του στεατοπυγικού υποσυστήματος»;
Τι αλαμπουρνέζικα είν’ αυτά επιτέλους;
Ας απελάσει κάποιος τον Ζουράρι να τελειώνουμε…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Το «Ζουράριο Ρεσιτάλ», όμως, δεν είχε τελειώσει εδώ.
Ύστερα από τον δικαιολογημένο σάλο που προκλήθηκε, πήρε την απόφαση να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση τού Αλέξη Τσίπρα και στην ηλεκτρονική επιστολή που τού έστειλε, ξεκινάει με την προσφώνηση «Ερίδματε Πρωθυπουργέ».

* Μετά το αρχικό σοκ που νοιώσαμε όλοι (και αφού προλάβαμε να αναρωτηθούμε μήπως επρόκειτο για κάποιαν αυτοσχέδια λέξη τού Μητσικώστα), οι ψυχραιμότεροι σπεύσαμε στη βοήθεια τού «Google».
Θέλω, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου εμπειρία…

* Όταν έγραψα τη λέξη «ερίδματος» στην αναζήτηση,
το «Google» μού ενεφάνισε τη φράση «Φιλαράκο, αν είναι να ρωτάς ό,τι να ’ναι, δεν κάνουμε δουλειά»!

* Κατόπιν, άρχισαν να αναβοσβήνουν αμέτρητα «warning» στην οθόνη, οι αλγόριθμοι τού Παγκόσμιου Ιστού πάθαν’ αναρρόφηση και εν τέλει μετά από κάμποσα δραματικά δευτερόλεπτα παρουσιάστηκαν μπροστά μου 20 αποτελέσματα• άλλα ήταν γραμμένα στα σουαχίλι, άλλα στη γλώσσα τού Τρινιτάντ και Τομπάγκο, άλλα σε μία κρυπτογραφική διάλεκτο των μελών τής ιαπωνικής «Γιακούζα», ενώ δυο-τρία ήταν στην ομηρική γλώσσα
(για να καταλάβετε τα μεγέθη και να κάνετε τις δέουσες συγκρίσεις, αν παραδείγματος χάριν γράψεις στην αναζήτηση «Το ’πε-το ’πε ο παπαγάλος», σού εμφανίζονται 36.900 αποτελέσματα).

* Εν πάση περιπτώσει, το Διαδίκτυο έσπευσε να αναπαραγάγει την ερμηνεία «καλοδομημένος», η οποία ήταν η πρώτη που συναντούσες στο «search».
Όμως, ενώ μεν ετυμολογικώς δεν απέχει από την πραγματικότητα,
σε επίπεδο ρεαλιστικής προσφώνησης προκρίνεται η έννοια «ακατάβλητος» (ισχυρώς εκτισμένος, άρα ακίνητος) που δίνει στη λέξη το «Μέγα Λεξικόν τής Ελληνικής Γλώσσης» (γνωστό και ως «Λίντελ-Σκοτ»).

* Το «Ακατάβλητε Πρωθυπουργέ» βγάζει νόημα.
Το «Καλοδομημένε Πρωθυπουργέ» ούτε βγάζει, ούτε βάζει.

* Και ενώ το θέμα Ζουράρι κυριαρχούσε στη μάταιη επικαιρότητά μας και στην επίκαιρη ματαιότητά μας, υπήρχε κάτι άλλο που εσκίαζε τις ψυχές μας…

*** Το Ουσιαστικό Γεγονός τού Σαββατοκύριακου (συνέβη το Σάββατο),
το Γεγονός που οι επιπτώσεις του θα εμφανίζονται στην Καλλιτεχνική Ζωή τού Τόπου τα επόμενα χρόνια, ήταν ο θάνατος τού Τζίμη Πανούση.

* Ο Τζιμάκος δεν είναι πια κοντά μας
και τού κράτησα αυτήν την ταπεινή γωνίτσα στο τέλος
(είχα πάμπολλα θέματα να σάς έγραφα σήμερα,
αλλά δεν ήθελα να σπαταλήσω τον Τζιμάκο μέσ’ στην πολλή συνάφεια τού κόσμου•
ακόμη και οι σατιρικές προσεγγίσεις μου στα ζητήματα που προέκυψαν με τον Κώστα Ζουράρι, έχουν να κάνουν με την αντίληψη ότι η Σάτιρα ουδέποτε σταματά, και ενίοτε αποτελεί μία ιδιαίτερη κατάθεση στεφάνου στους Καλλιτέχνες που αφιέρωσαν τη ζωή τους σ’ αυτήν)!

* Ο Αποχαιρετισμός δεν σηκώνει φλυαρίες.
Οπότε, αυτό που θα κάνω προς τιμήν σου, Τζιμάκο,
είναι να μη χρησιμοποιήσω τη φράση
«Ες σήμερον τα σπουδαία. Ες αύριον τα σπουδαιότερα.»
με την οποία κλείνω πάντοτε ετούτην εδώ τη στήλη•
νοιώθω ότι αν το έπραττα, θα υποβάθμιζα τη σπουδαιότητα τής φυγής σου.

* Αυτά είχα να σού πω, Τζιμάκο.
Είθε η ζωή να μεταφέρεται κάπου αλλού και να βρίσκεσαι κάπου αλλού…
Είθε να (ξανα)βρεθούμε κάπου αλλού…

Ο Υπο-Κοσμικός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης