Η εκπομπή του Χρήστου Μαζάνη, «Έχω Θέμα», ανοίγει τον φάκελο των πλαστών πτυχίων και των «νοθευμένων» βιογραφικών, αυτό το Σάββατο 22 Oκτωβρίου, στο web zougla radio (ώρα 15:00-16:00).

Στην Αμερική αλλά και στην Αγγλία υπάρχουν εταιρείες οι οποίες μέσα σε 10 ημέρες στέλνουν στο σπίτι του κάθε ενδιαφερόμενου όποιο δίπλωμα ή master επιθυμεί από οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Το κόστος ξεκινάει από τα 100 ευρώ για ένα καλό πτυχίο και φτάνει μέχρι και τα 300 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν GCSE, bachelor, master, PhD, ακόμη και τον τίτλο πανεπιστημιακού καθηγητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε παλαιότερη έρευνα, σύμφωνα με τον John Bear, σύμβουλο του FBI στο θέμα των πλαστών πτυχίων από το Internet, οι έμποροι πτυχίων ετησίως τα τελευταία χρόνια κάνουν τζίρο που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Οι περιπτώσεις αποκάλυψης πλαστών πτυχίων και «νοθευμένων» βιογραφικών είναι πολλές στην Αμερική, στην Αγγλία αλλά και στην Ελλάδα.

Στη Νέα Υόρκη, μια εταιρεία διεξήγαγε έρευνα και ανακάλυψε ότι 250 από τα 1.000 βιογραφικά υπαλλήλων που εξέτασε ήταν παραποιημένα, κοινώς «κατασκευασμένα». Τα ίδια και μια εταιρεία ερευνών στην Αγγλία, η οποία ανακάλυψε ύστερα από έρευνα ότι το 21% των βιογραφικών από 1.500 εταιρείες ήταν παραποιημένο. Έτσι για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Αγγλία άρχισε να λειτουργεί ηλεκτρονικό αρχείο, με το οποίο οι εργοδότες μπορούν να εξακριβώνουν αν οι υπάλληλοί τους έχουν πλαστά πτυχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το σύστημα, όμως, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, εκτός από τις περιπτώσεις που εντοπίζει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. και αφορούν σε πτυχία που καταθέτουν οι υποψήφιοι για να βρουν μια θέση στο Δημόσιο. Παρ’ όλα αυτά, η αγοραπωλησία πτυχίων και master
είναι τόσο εύκολη σήμερα, που αρκεί κάποιος ιδιώτης, που θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του σε μια ιδιωτική δουλειά και φυσικά να δείξει ότι έχει προσόντα, να διαθέσει μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής έχει συλλέξει στοιχεία, τα οποία θα παρουσιάσει, σχετικά με το πώς λειτουργούν οι έμποροι πτυχίων. Επίσης, θα προβληθεί και ηχητικό ντοκουμέντο με απευθείας διαπραγματεύσεις για την αγορά master από συγκεκριμένη εταιρεία στην Αμερική. Παράλληλα, δεύτερο ντοκουμέντο αποδεικνύει ότι οι έμποροι πτυχίων στέλνουν τίτλους σπουδών και στην Ελλάδα.

Στο στούντιο καλεσμένος είναι ο Νίκος Μαρκάτος (πρώην πρύτανης ΕΜΠ), ενώ τηλεφωνικές παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Aθανάσιος Αθανασίου (πρόεδρος του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων – πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), Βασίλης Καπερνάρος (ποινικολόγος), Παναγιώτης Τζίντζιρας (καθηγητής πληροφορικής) και φοιτητές.

Θέλετε να γίνετε δικηγόρος με 400 δολάρια; Θέλετε πτυχίο από το Cambridge με 300 δολάρια;

Συντονιστείτε το Σάββατο 15:00-16:00 στο web zougla radio

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης