Στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τη στατικότητα του βράχου της Ακρόπολης εστιάζει δημοσίευμα των βρετανικών «Times».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί», το άρθρο αναφέρεται σε στοιχεία πρόσφατης μελέτης που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στόχος της είναι η αντιμετώπιση της πτώσης βράχων.

«Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί, προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα. Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας αρχίζει να υποχωρεί. Τα κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μια αρκετά ευρεία περιοχή, εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από τον χώρο με τη μεγαλύτερη ροή επισκεπτών στην ελληνική πρωτεύουσα» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Πράσινο φως» για τη μελέτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη που στόχο έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ειδικότερα, οι πτώσεις βράχων και η αστάθεια σε περιοχές της νότιας πλευράς της Ακρόπολης αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση στο ζήτημα, έπειτα από ανάθεση της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στη δημοσιότητα μελέτη με τα προβλήματα στατικότητας στον βράχο της Ακρόπολης«Θα αναφερθώ εν συντομία σε ένα περιστατικό που έγινε στις 3 Ιανουαρίου 2014» ανέφερε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλος. «Ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια κλιτύ προς την είσοδο της Ακρόπολης, δηλαδή την κλιμακωτή δίοδο κοντά στο φυλάκιο. Αμέσως έγινε αυτοψία από τις αρμόδιες διευθύνσεις και διαπιστώθηκε ότι όλη αυτή η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη. Έπρεπε, λοιπόν, να βρεθεί μία λύση, να αρθούν αυτές οι αστάθειες, να μελετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα, αν είναι δυνατόν με μόνιμο χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Σβολόπουλος στα μέλη του ΚΑΣ.

Διαψεύδει η Α’ Εφορεία Προϊστορικών τα περί κινδύνου «κατάρρευσης»

Το άρθρο «δεν αντανακλά καθόλου την πραγματικότητα», καθώς παρουσιάζει ένα μικρό απομονωμένο περιστατικό ως απειλή για την Ακρόπολη, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα, μέσω της πρεσβείας στο Λονδίνο, η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Όπως σημειώνεται στην απαντητική επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αναπληρωτή διευθυντή της Α’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δρ Κωνσταντίνο Κίσσα, ένα μικρό θραύσμα σχιστόλιθου (μήκους 60 εκατοστών) αποκολλήθηκε μετά από σφοδρή βροχόπτωση τον περασμένο χειμώνα.

Λόγω αυτού, συνεχίζει η επιστολή, η Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διεξήγαγε μία τεχνική μελέτη για μικρής κλίμακας προληπτικά σταθεροποιητικά έργα στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα έργα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνεχούς φροντίδας από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αναστήλωση και συντήρηση όχι μόνο των διασήμων μνημείων, αλλά και του γεωλογικού υποστρώματός τους.

Όλα τα έργα, καταλήγει η επιστολή, θα πραγματοποιηθούν από την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
«Πράσινο φως» για τη μελέτη που αφορά στην πτώση βράχων στην Ακρόπολη, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, 15:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης