Απάντηση σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας έδωσε με ανακοίνωσή του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Δευτέρα 23/11 δημοσιεύσαμε δελτίο Tύπου με τίτλο «Απαιτούμε απαντήσεις αντί εξαγγελιών από την νέα κυβέρνηση» – http://www.mkiellinikou.org/blog/2015/11/23/mkie-4/, στο οποίο θέταμε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων (που έχουμε κάνει δεκάδες φορέςεδώ και 4 χρόνια), και που δυστυχώς δεν έχουν απαντηθεί ενώ δείχνουν την αδιαφορία της παρούσας κυβέρνησης, όπως και όλων των κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι και σήμερα, που διέλυσαν τον τομέα της Υγείας .

Η εφημερίδα το Πρώτο Θέμα και η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα δημοσίευσαν άρθρο με αφορμή αυτό το δελτίο τύπου όπου αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα «Οικεία τα «βέλη» από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση» και «Με ανακοίνωσή του το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού – το οποίο σημειωτέον αποτελεί έναν φορέα μη κερδοσκοπικό με εθελοντές γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας που τους ένωσε εκτός από την παροχή υπηρεσιών προς τους ανασφάλιστους και η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ– απευθύνεται στους…συνοδοιπόρους του που πλέον είναι επικεφαλής της Αριστοτέλους και θέτει τα χρονίζοντα θέματα των ανασφάλιστων και των καρκινοπαθών που δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ.»

Τα παραπάνω υπογραμμισμένα αποσπάσματα προσβάλουν το σύνολο των 300 και πλέον εθελοντών του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (MKIE) και διαστρεβλώνουν το περιεχόμενο της δράσης και της φυσιογνωμίας του. Επειδή το Πρώτο Θέμα και η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα ίσως δεν μας γνωρίζουν, και δεν θέλησαν να πληροφορηθούν, ας τους κάνουμε γνωστές τις βασικές αρχές του ΜΚΙΕ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– είμαστε μια αμιγώς εθελοντική και αλληλέγγυα δομή που προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα προς ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους συμπολίτες μας (και όχι μόνο).

– δεν έχουμε ιεραρχία , αρχηγούς, προέδρους κλπ, είμαστε πλήρως οριζόντια οργανωμένη δομή στην οποία ΟΛΟΙ οι εθελοντές έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

– δεν δεχόμαστε χρήματα για τις υπηρεσίες, φάρμακα κλπ που προσφέρουμε. Τα λειτουργικά μας έξοδα καλύπτονται κυρίως από δράσεις των εθελοντών μας (bazaar) και εν μέρει (τηλέφωνα., ηλ. ρεύμα και νερό) από στήριξη του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

– όλες οι δωρεές που δεχόμαστε από τρίτους είναι σε ΕΙΔΟΣ ή ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, τις οποίες και προσφέρουμε στους συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη δωρεάν, όπως προαναφέραμε.

– δεν διαφημίζουμε ΚΑΜΙΑ ιδιωτική εταιρεία που μας βοηθάει, όσο σημαντική και άν είναι η δωρεά τους.

– δεν αφήνουμε την ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κομματική εμπλοκή στο έργο μας ή στις δραστηριότητες μας (έχουμε αρνηθεί σε προέδρους ΜΕΓΑΛΩΝ κομμάτων να μας επισκεφτούν μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να έρθουν μαζί με δημοσιογράφους).

Όλα τα παραπάνω είναι οι θεμελιώδεις αρχές μας που πρέπει κάποιος να αποδεχτεί πριν μπει στην μεγάλη οικογένεια του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Επίσης το ιατρείο μας είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε επίσκεψη πολίτη ή ομάδας πολιτών, για αυτό και δεχόμαστε δεκάδες επισκέψεις κάθε μήνα από Έλληνες και ξένους. Η δύναμη του ΜΚΙΕ είναι η κοινωνική αποδοχή που έχει αλλά και η στήριξη από τους συμπολίτες μας και τους αλληλέγγυους από όλο το κόσμο.

Το ιατρείο έχει επίσης πάγια τακτική να δίνει την μέγιστη δημοσιότητα σε περιστατικά όπου το κράτος μας έχει δείξει το ανάλγητο και απάνθρωπο πρόσωπο του σε πολίτες που έχουν απαξιωθεί πλήρως από αυτό. Όλα αυτά έχουν ενοχλήσει πολλούς και επανειλημμένα έχουμε γίνει στόχος λάσπης, προβοκατόρικων πρακτικών και δημοσιευμάτων, μας έχουν κατεβάσει και «διακόπτες» από ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές ή ξαφνικά μπήκαν διαφημίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και μετά άλλαξαν θέμα. Ακόμη και καταγγελίες εις βάρος μας έπεσαν επανειλημμένα στο κενό.

Ανάμεσα στους 300 και πλέον εθελοντές μας υπάρχουν άτομα που δεν ασχολούνται με την πολιτική αλλά έχουμε και έντονα πολιτικοποιημένα άτομα, κάποια από τα οποία δίνουν τους δικούς τους αγώνες και μέσα από διάφορα κόμματα και παρατάξεις, που βρίσκονται εντός και εκτός κοινοβουλίου, και όχι μόνο από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Αυτή τους όμως η δράση δεν αφορά το ιατρείο, και αντίθετα δημιουργεί μια ισχυρή ενότητα μεταξύ μας, γιατί νιώθουμε στην πράξη ότι ο άνθρωπος είναι κάτι πολύ περισσότερο από κάποιες πολιτικές επιλογές του.

Το ιατρείο το αφορά η γνώμη του συνόλου των εθελοντών του, και αυτό εκφράζεται μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ομάδες εργασίας και από τα επίσημα κείμενα του. Το να αναφέρει ένα δημοσίευμα ότι στηρίζουμε το ένα ή το άλλο κόμμα, όταν για 4 χρόνια καταγγέλλουμε τα ίδια προβλήματα και παράλληλα κανένα από τα κείμενα μας δεν έχει ΠΟΤΕ έστω αναφέρει κάποιο κόμμα, πόσο μάλλον να στηρίξουμε (αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος ψάχνοντας την ιστοσελίδα μας), γεννάει πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από το συγκεκριμένο δημοσίευμα (ειδικά όταν η συγκεκριμένη δημοσιογράφος δεν έχει μπει ΚΑΝ στον κόπο να έρθει στο ιατρείο μας και να μας ρωτήσει).

Τέλος να επισημάνουμε ότι από το 2010 μέχρι σήμερα τα περισσότερα ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένου και του εν λόγω, έχουναποσιωπήσει λίγο ή πολύ το δράμα των 3 εκατομμύριων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, αλλά και το αγώνα που δίνουν όλα τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Προφανώς όμως κάποιοι δημοσιογράφοι, αλλά και έντυπα, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο και ούτε έχουμε τα ίδια κίνητρα με εκείνους. Το όραμα μας είναι μια δικαιότερη κοινωνία και όχι να παίζουμε παλαιοκομματικού τύπου μικροπολιτικά παιχνίδια. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να γίναμε κατανοητοί.

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης