Η νέα πρωτότυπη σειρά ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 22.00 στο ΟΤΕ HISTORY, με το πορτρέτο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938).

Ο γεννημένος στην Τήνο δημιουργός, που έζησε ανάμεσα στην τρέλα και τον θρίαμβο, έχει αφήσει σπουδαία έργα -όπως η φημισμένη «Ωραία Κοιμωμένη»- τα οποία του χάρισαν μια θέση στην ιστορία του ελληνικού μεταμοντερνισμού. Με γυρίσματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τήνο, την Αθήνα αλλά και το Βερολίνο, το 1ο επεισόδιο του «Αυτοί που Τόλμησαν», φιλοξενεί μεταξύ άλλων, τον Λεωνίδα Χαλεπά, γλύπτη, διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανόρμου στην Τήνο και απόγονο του θρυλικού καλλιτέχνη, τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκκο, την καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, μαρμαροτεχνίτες όπως ο Πέτρος Δελλατόλας, ο Λάμπρος Διαμαντόπουλος, ο Αντώνης Βίδος. Αφηγητής της σειράς είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης. Τη σκηνοθεσία του επεισοδίου υπογράφει ο Κώστας Μαχαίρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 3ο επεισόδιο της σειράς πολιτιστικών ντοκιμαντέρ «Ελλάδα από το Α ως το Ω» του ΟΤΕ TV, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 21.00 μας ταξιδεύει στην Σύρο του πολιτισμού και της τέχνης, το νησί με τις πολλές πρωτιές, το φημισμένο ναυπηγείο του Νεωρίου κι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά λιμάνια, που μεγαλούργησε στο εμπόριο. Σε αυτό το οδοιπορικό, μας καθοδηγούν ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Πέτρος Στεφάνου αλλά και επιφανείς εκπρόσωποι των τεχνών και των γραμμάτων όπως ο ηθοποιός Γιάννης Δεσύπρης, ο μουσικός Νίκος Κυπουργός, η ιστορικός Αγγελική Ψιλοπούλου, ο ιστορικός Χρήστος Λούκος, η αρχαιολόγος-ιστορικός Μαίρη Ρώτα, και πολλοί άλλοι.

Από το υπόλοιπο πρόγραμμα του OTE HISTORY αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουν:

• Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 22.00, το ντοκιμαντέρ Η Εκστρατεία της Μικράς Ασίας, με σπάνιο αρχειακό υλικό του Πολεμικού Μουσείου, παρουσιάζει την εκστρατεία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου το αφιέρωμα του ΟΤΕ HISTORY «Η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο – Θρίαμβος και Τραγωδία» έρχεται με δύο ντοκιμαντέρ: Η Αθήνα του Πολέμου, της Κατοχής και της Αντίστασης (21.00), για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 27 Απριλίου 1941, με την ύψωση της ναζιστικής σβάστικας στην Ακρόπολη και την αρχή της γερμανικής κατοχής & Μυστικές αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα του Β’ Παγκοσμίου (21.40), για τη δράση μίας ομάδας Ελληνο-Αμερικανών του αμερικανικού πεζικού που διείσδυσε το 1944 στην κατεχόμενη Ελλάδα για να προκαλέσει φθορές στα γερμανικά στρατεύματα. Το αφιέρωμα έχει βασιστεί σε αρχεία που παρέμεναν σφραγισμένα επί 40 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης