Τον Απρίλιο του 2014, σε ανύποπτο χρόνο, μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα e-tetRadio προϊδέαζε το κοινό του «Ολυμπιακού» σχετικά με την προετοιμασία -σχεδιασμό εκπομπής ραδιοφωνικού προγράμματος από το δίδυμο Μαρινάκη – Κουρτάκη στη συχνότητα του «Παρέα 104» στα FM. Το εγχείρημα, για κάποιους λόγους, δεν ευοδώθηκε.

Η ανάρτηση είχε ως εξής:
«Και θα είναι το επίσημο, official, ραδιόφωνο του Ολυμπιακού, κοινής ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Κουρτάκη. Και όχι, δεν θα αποτελεί κάτι το μυστικό, ούτε υφέρπουσα φημολογία, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα φαίνεται κανονικά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νέου ραδιοφώνου. Το στούντιο του σταθμού είναι ήδη έτοιμο και βρίσκεται στον ίδιο όροφο (σε διπλανό χώρο δηλαδή) με το στούντιο του ”Παραπολιτικά 90.1”, στον Πειραιά, στην Ιάσονος. Ο Γιάννης Κουρτάκης πάντως αρνείται πως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού συμμετέχει και στην ιδιοκτησία των ”Παραπολιτικών” και διασκεδάζει με τη συγκεκριμένη φήμη (ρίχνει βέβαια και αγωγές ενίοτε, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα, μην την κάνουμε τώρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Ωραίο επιχειρηματικό κόλπο το ραδιόφωνο του Ολυμπιακού, ειδικά όταν σε αυτό συμμετέχει και η ιδιοκτησία της ομάδας. Έτοιμο το κοινό, στάνταρ το ακροατήριο, σίγουροι οι ”πελάτες”. Σε ποια συχνότητα θα βγει; Όχι πάντως σε εκείνη του ”Παρέα 104”, η συμφωνία χάλασε πριν τις τελικές υπογραφές. Σε άλλη συχνότητα θα εκπέμπει, θα σας ενημερώσουμε λίαν συντόμως γι’ αυτή. Στόχος των ιδιοκτητών του ο σταθμός να είναι on air το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Πριν τις μεταγραφές, δηλαδή;».

Τα χρόνια πέρασαν και πολλά άλλαξαν. Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη «ALTER EGO» απέκτησε τον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» με όλα τα ΜΜΕ που «κουβαλούσε» η εταιρεία αυτή στην πλάτη της, μεταξύ των οποίων και τη συχνότητα «Βήμα FM», η οποία για άλλους λόγους δεν χρησιμοποιήθηκε από το «Σύστημα Μαρινάκη».

Εν τω μεταξύ, είχε ολοκληρωθεί η δίκη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση «NOOR1», είχαν δημοσιοποιηθεί οι αποκαλύψεις για την ουσία της υπόθεσης μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας του zougla.gr (2017), ολοκληρώθηκε η δικαστική έρευνα της εισαγγελέως Πειραιά Ειρήνης Τζίβα και είχε κατατεθεί το πόρισμά της, βάσει του οποίου ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη για τον κομβικό ρόλο του στην υπόθεση μεταφοράς και εμπορίας τριών τόνων ηρωίνης στην Ελευσίνα από τον Περσικό Κόλπο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν πλέον ένας από τους βασικούς οικονομικούς παράγοντες που στήριζε παντοιοτρόπως και πάντως μέσω των ΜΜΕ που κατέχει τη Νέα Δημοκρατία. Το Μαξίμου τον κατήγγειλε δημόσια ως προς τον ρόλο του για να πέσει η κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο επιχειρηματίας με μία διά μικροφώνου παρέμβαση σε γνωστή αίθουσα διασκέδασης της αθηναϊκής νύχτας είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Τσίπρα «Χούντα» και είχε «προβλέψει» την πτώση της, «που είναι ζήτημα χρόνου…. Μερικών μηνών», όπως είχε πει τότε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι του 2018, ημέρα Δευτέρα 9 Ιουλίου, αιφνιδίως ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Xenios 94,3 FM» παύει να εκπέμπει το μίνιμουμ μουσικό πρόγραμμα το οποίο εξέπεμπε τα τελευταία τρία χρόνια. Στο Web και στους ψηφιακούς επιλογείς των ραδιοφωνικών δεκτών στη συχνότητα 94,3 αναγραφόταν πλέον ως ετικέτα εκπομπής «Θρύλος FM».

Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα του zougla.gr της Δευτέρας 9 Ιουλίου 2018.

Την ίδια ημέρα στην ιστοσελίδα E- TetRadio αναρτήθηκε η εξής είδηση: «Σας λέγαμε πριν μερικές ημέρες για τη στροφή 180 μοιρών που έγινε στη συχνότητα, με τα κλαρίνα και τα παλιά λαϊκά.

»Οι αλλαγές ωστόσο συνεχίζονται, με μια… ερυθρόλευκη απόχρωση, όπως φαίνεται. Σε συνέχεια των προηγούμενων, στους 94.3 παίζουν ξανά ξένες rock και pop μουσικές, αυτήν τη φορά όμως όχι από τον Ξένιο-XFM. Στα social media του, το πάλαι ποτέ δημοτικό ραδιόφωνο των Άνω Λιοσίων έχει σβήσει τη συχνότητα από το λογότυπό του, το live stream του δεν λειτουργεί και το site του έχει κατέβει.

»Οι μουσικές αυτές βγαίνουν από το ”Θρύλος FM”, όπως ονομάζεται τόσο στο RDS του στη συχνότητα όσο και στο web. Το περασμένο Σάββατο, μάλιστα, ενεργοποιήθηκαν τουλάχιστον 5 domain, το thrilos.gr, το thrilosfm.gr, το thrylosfm.gr, το thrilos943.gr και το thrylos943.gr, όλα με την ίδια δοκιμαστική καρτέλα. Στους 94.3 ακούγεται προς το παρόν μόνο μουσική, χωρίς αναφορά ονόματος ή κάποια διαφήμιση.

»Το όνομα ”Θρύλος FM” όμως είχε ξαναπαίξει παλιότερα για το επίσημο ραδιόφωνο του Ολυμπιακού, που θα έβγαινε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Γιάννη Κουρτάκη. Ο διακριτικός τίτλος, μαζί με τα παράγωγά του, ανήκει στον Ολυμπιακό. Εννοείται πως δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει άλλος.

»Η ημερομηνία έναρξης του νέου εγχειρήματος, όπως ανακοίνωσαν κάποιοι από τους παραγωγούς του XFM, είναι η 15η Ιουλίου».

Η εκκωφαντική σιωπή του επίσημου «Ολυμπιακού»

Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιουλίου και παρά την απουσία επίσημων τοποθετήσεων είτε του επιχειρηματικού περιβάλλοντος Μαρινάκη είτε του Ολυμπιακού, το zougla.gr επιχείρησε να πληροφορηθεί τις θέσεις αυτής της πλευράς. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν συστηματικά τον χώρο του Ολυμπιακού για τα ΜΜΕ όπου εργάζονται δήλωναν πλήρη άγνοια, αν και οι περισσότεροι προτιμούσαν τη σιωπή.

Ωστόσο, μέσω δημοσιογραφικών καναλιών το zougla.gr πληροφορήθηκε τις αντιδράσεις του στενού περιβάλλοντος του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και επίσημα τουλάχιστον προέδρου του Ολυμπιακού. Από τον στενό αυτό κύκλο προέκυψε πως δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της ομάδας έναντι της υπόθεσης «Θρύλος FM». «Αυτά είναι αστειότητες. Εμείς δεν είμαστε πίσω από αυτήν την ιστορία. Ερευνούμε και εμείς, προκειμένου να εντοπίσουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το εγχείρημα». Αυτά ανέφεραν πηγές κύκλων του στενού περιβάλλοντος του Γιάννη Μώραλη.

Διερωτάται, λοιπόν, ο κάθε αφελής πώς είναι δυνατόν η ηγεσία της ομάδας και, άρα, και ο ιδιοκτήτης της επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης να διατηρούν τέτοια «βρετανική ψυχραιμία», όταν γίνεται δημόσια χρήση της ονομασίας «Θρύλος». Το «βρετανικό φλέγμα» αρκεί για να διαγράψει το γεγονός ότι έχουν ενεργοποιηθεί ιστοσελίδες με όλες τις εκδοχές του ονόματος «Θρύλος» στα ελληνικά και τα αγγλικά;

Πρόκειται για υφαρπαγή εμπορικής ετικέτας, η οποία -ως γνωστόν- έχει κατοχυρωθεί από τις αρμόδιες αρχές στον Ολυμπιακό, μόνο νόμιμο χρήστη αυτής της εμπορικής ονομασίας; Αν ναι, τότε ποιες είναι οι επίσημες ενέργειες του θεσμικού Ολυμπιακού προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η υφαρπαγή εμπορικής ονομασίας;

Τελικά, γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε μία τυπική έστω ανακοίνωση της ομάδας ή του επιχειρηματικού ομίλου που τη διοικεί για να «μπουν τα πράγματα στη θέση τους»;

Αντ’ αυτού, αναρτήθηκε στα social media ένα σχόλιο – χυδαίο υβρεολόγιο, όπως το συνηθίζει, του εκπροσώπου του Ολυμπιακού Καραπαπά, το οποίο περισσότερο συσκοτίζει παρά ξεκαθαρίζει τα πράγματα και πάντως δεν απαντά στα βασικά ερωτήματα νομικού περιεχομένου που έχουν τεθεί.

Ο Xenios FM τυπικά και ουσιαστικά δεν μπορεί να πουληθεί, διότι βρίσκεται σε εκκαθάριση και διότι εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα καθορίζει τελεσιδίκως το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δημοτικού αυτού ραδιοφωνικού σταθμού, ο οποίος άλλωστε δεν λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και δεν ικανοποιεί τους όρους βάσει των οποίων του είχε παραχωρηθεί άδεια εκπομπής. Αυτή η άδεια κατά τον νόμο επιστρέφει στο κράτος και δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθεί για χρήση σε άλλο τρίτο πρόσωπο ή εταιρεία.

Εξαφανίστηκε η ένδειξη «Θρύλος FM» από το ραδιόφωνο

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του zougla.gr η ένδειξη «Θρύλος FM» που εμφανιζόταν στην ψηφιακή οθόνη του ραδιοφώνου (RDS) όταν επέλεγες τον σταθμό εξαφανίστηκε και τη θέση της πήρε η ένδειξη «94,3».

Για του λόγου το αληθές δείτε το σχετικό video

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης