Το ενεργητικό των δύο μεγάλων οικονομιών του Νότου, Ιταλίας και Ισπανίας, βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο των επενδυτών, με τα ταμπλό στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη να δείχνουν κόκκινο και τις αποδόσεις των ομολόγων των δύο χωρών να ακολουθούν την ανιούσα.

Στην ιταλική περίπτωση είναι οι ανησυχίες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, για το εάν αυτή θα είναι βιώσιμη και σε ποιο βαθμό θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις Λέγκας και Πέντε Αστέρων, που τρέπει τους επενδυτές σε φυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις ρευστοποιήσεις στην ισπανική αγορά πυροδότησε η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, που ταλανίζεται από σκάνδαλο χρηματισμού των στελεχών του τη δεκαετία του ’90.

Στην αγορά μετοχών εντονότερες είναι οι πιέσεις στις ισπανικές με τον δείκτη IBEX 35 να καταγράφει πτώση 2% στις 14:37 ώρα Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σαφές εάν το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) είναι σε θέση να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη για να ανατρέψει τον Ραχόι.

Στο Μιλάνο την ίδια ώρα ο FTSE MIB υποχωρεί 0,7%, την ώρα που η τάση στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ανοδική. Στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,9%, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,4% και στο Λονδίνο είναι στο +0,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη αυτή την ώρα να υποχωρεί 0,2%. Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ο τζίρος, στα 24,8 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά κρατικού χρέους νέο σφυροκόπημα δέχονται τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοσή του διετούς έκανε σήμερα άλμα 16 μονάδων βάσης στο 0,44% τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2015. Σε εβδομαδιαία βάση παρουσιάζει αύξηση 35 μονάδων βάσης- τη μεγαλύτερη εδώ και πέντε χρόνια.

Το spread έναντι του διετούς γερμανικού έχει ανοίξει στις 108 μονάδες βάσης, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 4,5 χρόνια. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς την ίδια ώρα κινείται κοντά στο 2,5% με το spread έναντι του γερμανικού να ανοίγει στις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο.

Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου την ίδια ώρα ενισχύεται στο 1,48%, αυξημένη κατά εννέα μονάδες βάσης σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα.

Υπό πίεση βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να αυξάνεται στο 4,33%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης