H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξάνεται σήμερα κατά 3,9% και στο 4,397%, μετά από μικρή ανάκαμψη χθες, επιστρέφοντας στην ανοδική τροχιά που ξεκίνησε από την ημέρα της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και που απομάκρυνε το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από τα χαμηλά 12ετίας που είχε αγγίξει στα τέλη Ιανουαρίου.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου εκτοξεύεται σήμερα κατά 4,1% και στο 3,564%, σβήνοντας έτσι όλη την βελτίωση που είχε σημειώσει προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας τόσο ενόψει της αναβάθμισης της Fitch όσο και λόγω της σχετικής ηρεμίας στις διεθνείς κατηγορίες μετά τη βίαια διόρθωση στην Wall Street.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εικόνα και στο νέο 7ετές ομόλογο το οποίο ξεκίνησε διαπραγμάτευση στο ελληνικό Χρηματιστήριο την περασμένη Πέμπτη είναι αρνητική με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,8352%, αν και τις ημέρες που διαπραγματευόταν στη δευτερογενή αγορά το yield είχε αγγίξει το 4,14%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το ομόλογο είχε εκδοθεί με απόδοση 3,5%.

Σύμφωνα με την Societe Generale η εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα παραμένει προβληματική και χωρίς σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σαν αυτά που πρότεινε το ΔΝΤ, το επίπεδο του ελληνικού χρέους θα παραμείνει πιθανότατα μη βιώσιμο.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ευρωζώνη, οι αποδόσεις σημειώνουν άνοδο 1-3 μονάδες βάσης κυρίως λόγω των φημολογιών για τον επόμενο επικεφαλής της ΕΚΤ. Το Eurogroup επέλεξε χθες τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για να διαδεχθεί τον αντιπρόεδρο Βίτορ Κονστάντσιο τον Μάιο, μία κίνηση που θεωρείται ότι αυξάνει την πιθανότητα να γίνει πιο αυστηρή η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας στο μέλλον, κάτι το οποίο είναι αρνητικό για τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης