Αμετάβλητα, όπως και ευρέως αναμενόταν και παρά τις πιέσεις των Γερμανών, παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το ανακοινωθέν της προηγούμενης συνεδρίασης δεν καταγράφονται αλλαγές στο σκεπτικό της απόφασης, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσδοκίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στα μη συμβατικά νομισματικά μέτρα, το μηνιαίο ύψος αγορών κρατικών ομολόγων παρέμεινε στα 60 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να αναμένεται να τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2017 ή και μετέπειτα, αν κριθεί απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των διευκολυντικών μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία προσαρμογής του πληθωρισμού με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

O πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ανέλυσε το σκεπτικό της προαναφερθείσας απόφασης.

«H διευκολυντική νομισματική πολιτική, παρά την ισχυροποίηση της ανάπτυξης, εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία» επεσήμανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, όπως διευκρίνισε, δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε ισχυρούς ρυθμούς πληθωρισμού. «Πρέπει να δούμε μία μεγαλύτερη δυναμική» πρόσθεσε.

«Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, καθώς οι αδύναμες επιδόσεις στον κλάδο της ενέργειας υπονομεύουν την περαιτέρω αύξηση των τιμών» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι ο δείκτης τιμών θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα για τους επόμενους μήνες, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μεσοπρόθεσμα θα επέλθει αύξηση του δομικού πληθωρισμού.

Υπεραμυνόμενος της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής, κατέστησε σαφές ότι τα διευκολυντικά μέτρα «συντηρούν» τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά και ως εκ τούτου εξακολουθούν να θεωρούνται αναγκαία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι αναπτυξιακοί κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι σε γενικές γραμμές, ενώ υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη εκτείνεται σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά στην αγορά ομολόγων, σημείωσε ότι το κόστος δανεισμού των κρατών – μελών της Ευρωζώνης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα χάρη στη «σημαντική υποστήριξη» της ΕΚΤ και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της οικονομίας και με άλλες μορφές πολιτικής παρέμβασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης