Η ηρεμία έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού για τις περισσότερες χώρες να παρουσιάζει σήμερα πτώση. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων είναι η μεγαλύτερη εδώ και περίπου δύο μήνες.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα στο 4,259% από 4,4% χθες, με το spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου στις 351,54 μονάδες βάσης.
Η αποκλιμάκωση της απόδοσης οφείλεται εν μέρει και στις προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, απόψε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα και για τα άλλα ομόλογα του Νότου, με την απόδοση του δεκαετούς ιταλικού να υποχωρεί στο 2,007%, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μία εβδομάδα.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε η διαβεβαίωση του Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, ότι δεν βλέπει φόβο για σχηματισμό ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Η απόδοση του γερμανικού κρατικού δεκαετούς υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης, στο 0,74%, ενώ πτώση 2-5 μονάδων βάσης καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις ΗΠΑ, μετά και τα στοιχεία για απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των τιμών καταναλωτή, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου ενισχύθηκε 13 μονάδες βάσης, στην μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Την ίδια ώρα το δολάριο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποτίμηση εδώ και δύο χρόνια.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης