Το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα και το Ecofin την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, υπό τη νέα προεδρία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών Mario Centeno, με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να συζητούν την πρόοδο της Ελλάδας στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, σημειώνει η Barclays στο πρωινό της note για τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της εβδομάδας.

Όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, αναμένει την έγκριση του Eurogroup για την αξιολόγηση, η οποία θα μεταφέρει την Ελλάδα στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου, πριν η χώρα «αποφοιτήσει» από το πρόγραμμα του ESM (το οποίο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Barclays, η προσδοκία είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδιώκει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα, η οποία θα μπορούσε να εγκριθεί μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, και όχι πριν από τον Απρίλιο του 2018.

Στο Ecofin, προσθέτει η Barclays, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, ένα σχέδιο δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα, το οποίο, κατά την άποψη αρκετών κρατών μελών (π.χ. της Γερμανίας), εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στον δρόμο προς την κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια των καταθέσεων και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, πως σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο ο απερχόμενος πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ επεσήμανε πως είναι «ιδιαίτερα ενδεδειγμένο και πολύ πιθανό η Ελλάδα να πάρει επαρκή ελάφρυνση του χρέους», μετά το τέλος του προγράμματος, κάτι που είχε διαμηνύσει νωρίτερα και ο Centeno.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, θα υπάρξει με την ολοκλήρωση του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά o Βίζερ, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει ακόμα συζήτηση για το αν αυτή η ελάφρυνση του χρέους θα εξαρτηθεί από κάτι.

Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 14 Ιανουαρίου, ο Mario Centreno είχε δηλώσει πως η Αθήνα θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει πλήρως το μνημόνιο πριν να υπάρξει οποιαδήποτε ελάφρυνση για το χρέος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, από τη μεριά του, υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι, παρόλο που έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με το 2015, δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για κάτι τέτοιο και επανέλαβε ότι παραμένουν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης