Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εξασφαλίσει μια από τις βασικότερες δεσμεύσεις της σήμερα, ήτοι μια συμφωνία που θα καθιστά το δυσθεώρητο χρέος της χώρας πιο βιώσιμο μετά από πολλά χρόνια Μνημονίων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως στην ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης της χώρας που λήγει στις 20 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει πως θα αναζητήσουν τρόπους ώστε η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να καταστεί πιο εύκολη.

Όπως τονίζει το CNBC, η Ελλάδα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, καθώς το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της.

Πριν το τρίτο πακέτο βοήθειας ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε στους Έλληνες θα λάβει ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους του. Η ευρωζώνη ωστόσο αρνήθηκε να προχωρήσει σε κούρεμα του ελληνικού χρέους, υποσχόμενη απλά μια ελάφρυνσή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σημερινές συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σημειώνει το πρακτορείο. Ενδέχεται να υπάρξει σύνδεση της αποπληρωμής τους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα αναπτυχθεί με ταχύτερο των εκτιμήσεων ρυθμό, θα κληθεί την χρονιά εκείνη να αποπληρώσει μεγαλύτερο μέρος του χρέους της και αντίστροφα.

Η Πέμπτη είναι μια πολύ κρίσιμη ημέρα για την ελληνική κυβέρνηση που θέλει να δείξει στον ελληνικό λαό ότι το τρίτο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Την ίδια στιγμή όμως, η Πέμπτη είναι ζωτικής σημασίας και για τις αγορές που περιμένουν να δουν ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο γύρω από το ελληνικό χρέος για να αποφασίσουν αν αξίζει ή όχι να εμπιστευτούν την χώρα και να επενδύσουν σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές χρειάζονται την διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις εμμένοντας στη μεταρρυθμιστική τροχιά που έθεσαν τα Μνημόνια, μετά την λήξη τους.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το σημερινό Eurogroup θα κρατήσει πολλές ώρες και οι σχετικές πολυαναμενόμενες αποφάσεις μπορεί να ανακοινωθούν αργά το βράδυ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα αποφασίσουν επίσης σήμερα το ύψος της τελευταίας δόσης της Ελλάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης