«Η Δευτέρα αποτελεί μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα, καθώς σχεδόν μετά από μια δεκαετία η εξωτερική βοήθεια για τη χώρα τερματίζεται», γράφει το αμερικανικό CNBC στην ιστοσελίδα του και προσθέτει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εφαρμόζοντας τα μέτρα που ζήτησαν οι πιστωτές, παρά τις αμφιβολίες για το αν το άπειρο κόμμα θα κατάφερνε να φέρει εις πέρας το βαρύ έργο».

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, για τις βουλευτικές εκλογές του 2019», δήλωσε στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στη UBS. «Πριν από τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους, ο Τσίπρας θα θελήσει να πουλήσει αυτή τη στιγμή ως βασικό ορόσημο που κατάφερε να επιτύχει αυτός και το κόμμα του. (Το τέλος της διάσωσης) θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ελλάδα, καθώς και να προσελκύσει περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις», υπογράμμισε ο Γκαρσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κονσταντίν Φρέιζερ, αναλυτής για την Ευρώπη στην εταιρεία TS Lombard τονίζει: «Τη Δευτέρα, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες θετικές κινήσεις στις αγορές ελληνικών ομολόγων, αντιδρώντας στην ευφορία της ημέρας». Ωστόσο, αναλυτές ανησυχούν ότι η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά ομόλογα. «Τα ελληνικά ομόλογα αντιμετώπισαν μικρή επιρροή από τη γείτονα, αλλά ευτυχώς, οι ελληνικές τράπεζες είναι ελάχιστα εκτεθειμένες στην Τουρκία, ενώ και το διμερές εμπόριο είναι περιορισμένο. Θεωρητικά, δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά των ελληνικών ομολόγων», αναφέρει ο Κάρστεν Εσε, οικονομολόγος της Berenberg. «Η απειλή είναι περισσότερο πολιτική. Αν το μεγαλύτερο μέρος των 3,5 εκατ. Σύρων προσφύγων έλθουν στην Ελλάδα λόγω μιας πιθανής μαζικής κρίσης στην Τουρκία, θα αποτελούσε μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την Ελλάδα και θα μπορούσε να επηρεάσει τη θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», συμπλήρωσε ο Εσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης