Στο ενδεχόμενο να προκληθούν νέα προβλήματα στην Ευρώπη σε περίπτωση που η έκβαση των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων (stress tests) που θα περάσουν οι ελληνικές τράπεζες, είναι αρνητική για τουλάχιστον μία εξ αυτών, αναφέρεται το CNBC, που τονίζει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεταξύ άλλων, θα δημιουργούσε εμπόδια στην καθαρή έξοδο που θέλει η Αθήνα.

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα), καλούνται να περάσουν από stress test νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για αυτή την επίσπευση είναι διότι η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο και τόσο οι αγορές όσο και οι πιστωτές θέλουν διαβεβαιώσεις ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

«Υπάρχουν πολλοί φόβοι στις αγορές ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα έρθουν προ αρνητικών εκπλήξεων τουλάχιστον σε μία ή δύο τράπεζες» αναφέρει στο CNBC ο Jonas Floriani διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής στην AXIA Ventures Group.

Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διανύσει αρκετή απόσταση από το 2015, όταν πέρασαν τελευταία φορά από stress test. Έκτοτε, έχουν αντλήσει σχεδόν 15 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το CNBC, εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα ακόμη και σε μία εξ εαυτών, τότε θα υπάρχουν επιπτώσεις και για τις υπόλοιπες τρεις, με δεδομένο ότι όλες είναι εκτεθειμένες στην ίδια οικονομία. Στην περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα σε μία, τότε θα υπήρχαν επιπτώσεις για ολόκληρο το σύστημα, καθιστώντας πιο δύσκολο το δανεισμό τους από άλλες τράπεζες.

«Θέλω να πιστεύω ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι λογικές, αλλά πρόκειται για ένα τραπεζικό σύστημα στο οποίο πρέπει να γίνουν διορθώσεις», προσθέτει ο Floriani, αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

Όπως σημειώνει το CNBC επικαλούμενο τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, οι ελληνικές τράπεζες έχουν το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλη την ευρωζώνη (47%).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, επικεφαλής έρευνας στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα των stress test, ωστόσο ο ίδιος αναγνωρίζει το γεγονός ότι η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιο ισχυρή.

Όπως σημειώνει, το βασικό σενάριο στα τεστ του 2015 – που προέβλεπε οικονομική συρρίκνωση κατά 2,3% – ήταν πολύ πιο δυσμενές από τo -1,3% που προβλέπει το πιο συντηρητικό σενάριο των φετινών stress test.
Όπως εξηγεί, αυτό δείχνει ότι οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση από αυτή που βρίσκονταν τρία χρόνια πριν.

Ο Floriani από την AXIA Ventures Group, υποστηρίζει ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στο παρελθόν έχει επίσης κοπάσει προς το παρόν και οι τράπεζες θα καταφέρουν να περάσουν τα stress test χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Ως αποτέλεσμα, η σύστασή του για τις ελληνικές τράπεζες είναι “buy”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγο για θέματα ευρωζώνης στην UBS, οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μπορεί να μην είναι αρκετές για τις ρυθμιστικές αρχές. Όπως είπε στο CNBC, τα stress test θα αποκαλύψουν ένα κενό στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, αν και όχι “δραματικό” με δεδομένη την πολιτική πτυχή της ολοκλήρωσης του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο.

Όπως σχολιάζει το CNBC, μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής αναταραχής και έπειτα από τρία προγράμματα διάσωσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν να “πουλήσουν” μία ιστορία επιτυχίας: ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν απέδωσαν καρπούς. Αν τα stress test δείξουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, θα είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τον τρόπο που επιθυμεί.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μία “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα, κάτι που θα είναι δύσκολο να καταφέρει αν τα stress test των τραπεζών δείξουν μεγάλα κεφαλαιακά κενά.

Επομένως οι αγορές θα παρακολουθούν στενά τα αποτελέσματα των stress test που αναμένονται τον Μάιο, προκειμένου να καταλάβουν τι θα συμβεί στη χώρα φέτος το καλοκαίρι: αν δηλαδή οι πιστωτές θα αναγκάσουν την Αθήνα να ζητήσει μία πρόσθετη οικονομική και τεχνική υποστήριξη μετά τον Αύγουστο.

Η αρνητική έκβαση των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση των μετοχών και άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καταλήγει το CNBC.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης