Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες για τον «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup στις 16.00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας) μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το Ταμείο με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε αναφέρει ότι τα χρονικά περιθώρια για το αν το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα ή όχι είναι στενά, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου.

Ο ίδιος αξιωματούχος είχε, ωστόσο, τονίσει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, διευκρινίζοντας πως σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν όλες οι πτυχές για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς αυτές θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε βέβαιος ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα από το εάν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης