Έχει σημειωθεί πρόοδος μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

Όπως τόνισε μετά από μία μικρή συνεδρίαση, συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας σήμερα, καθώς και τα σχέδια για την γ΄ αξιολόγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τεχνικές ομάδες των θεσμών είναι στην Ελλάδα, εξετάζουν τα στοιχεία και προετοιμάζουν το έδαφος για να ξεκινήσει γρήγορα η αξιολόγηση.

Στόχος είναι, όπως δήλωσε, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το τέλος του έτους.

Αναφορά έγινε και στο θέμα του Α. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Dijsselbloem σχολίασε ακόμη ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία και η κατάσταση στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Πρέπει να βρεθούν τρόποι για το πώς θα γίνει λιγότερο ευάλωτη και περισσότερο ανθεκτική, όπως και να ολοκληρωθεί η τραπεζική και νομισματική ένωση, και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Moscovici: Να διασφαλίσουμε ότι η εμπιστοσύνη θα διατηρηθεί

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici σημείωσε από την πλευρά του ότι όλες οι πλευρές θα εργαστούν «για να διασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
«Η ολοκλήρωση του προγράμματος θα σηματοδοτήσει το τέλος μίας πολύ σκληρής περιόδου για την Ελλάδα αλλά και το τέλος της κρίσης για την Ευρωζώνη», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Επισήμανε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στις αγορές, προσθέτοντας ότι στόχος είναι «να διασφαλίσουμε πως η εμπιστοσύνη [των αγορών] θα είναι διατηρήσιμη και θα έχει διάρκεια».

Στρέφοντας την προσοχή του στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι η Τρίτη αξιολόγηση αυτό το φθινόπωρο θα αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, ενώ «προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν προκλήσεις και θα απαιτηθεί δουλειά».

«Η ευχή μου είναι να γίνει η δουλειά που απαιτείται σε ήρεμο και εποικοδομητικό κλίμα από όλες τις πλευρές», δήλωσε.

Σημείωσε τέλος ότι θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική για το κλείσιμο του προγράμματος στην Ελλάδα και για την εποχή μετά το πρόγραμμα.

Coeure: Να γίνουν λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Σημαντική βελτίωση έχει παρατηρηθεί στην κατάσταση των τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Benoit Coeure.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει δει σημαντική βελτίωση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

Παρατήρησε ακόμη ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά η ενίσχυση από τον ELA, ενώ πρόσθεσε πως οι καταθέσεις έχουν αρχί΄σει να ανακάμπτουν μόλις πρόσφατα, και αυτό θα γίνει σταδιακά.

Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να σταθεροποιηθούν το πρόγραμμα, για να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα.
«Οι τράπεζες κάνουν προσπάθεια για να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των NPLs», δήλωσε ο Coeure, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να γίνει πλήρως λειτουργικοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Επίσης, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ.

Regling: Να ολοκληρωθεί εγκαίρως η γ΄ αξιολόγηση

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι νέες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του Οκτωβρίου εάν δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς.

Σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της προηγούμενης αξιολόγησης βοήθησε να βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές, επισημαίνοντας ότι πλέον και οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν θετικό outlook για την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι «η γ΄ αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως», σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης