Τους δύο άξονες στους οποίους θα κινηθεί η εποπτεία της Ελλάδας μετά την λήξη του προγράμματος, περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε, το ένα σκέλος είναι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση (post-program monitoring) η οποία εξετάζει τα αποτελέσματα και την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, πρόκειται για μία συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθεί το Ταμείο σε όλες τις χώρες όπου έχει εμπλακεί, όπως είναι π.χ. η Κύπρος και η Ιρλανδία, και δεν πρόκειται για ειδική μεταχείριση της Ελλάδας.

Το δεύτερο σκέλος της εποπτείας περιλαμβάνει τις ετήσιες οικονομικές αναλύσεις για την Ελλάδα (Article IV) «μία επίσης φυσιολογική διαδικασία για το ΔΝΤ».
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, η σύνταξη των συγκεκριμένων τακτικών εκθέσεων, προϋποθέτει την αποστολή κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Όπως υπενθύμισε ο Τζέρι Ράις, αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στην Αθήνα κλιμάκιο το Ταμείου, το οποίο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές και συγκεντρώνει στοιχεία για την τρέχουσα έκθεση (Article IV) η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε η αποστολή ολοκληρώνεται αύριο, ενώ γνωστοποίησε ότι ο επικεφαλής του κλιμακίου Πίτερ Ντολμάν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα για την (πολυαναμενόμενη) ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis – DSA), ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε ότι θα συμπεριληφθεί στην έκθεση Article IV, η οποία – όπως συνηθίζεται – πριν δημοσιοποιηθεί θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Αν και δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία δημοσίευσης, ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι τόσο η έκθεση όσο και η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν το τέλος του Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης