Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προέβλεψε σήμερα ότι η ιρανική οικονομία θα υποφέρει πολύ από την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, ενώ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας, αντιπάλου του Ιράν στην περιοχή, λόγω της αυξημένης πετρελαϊκής παραγωγής.

Στη νέα έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η ιρανική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο θα συρρικνωθεί κατά -1,5% φέτος και κατά -3,6% το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η ιρανική οικονομία θα γνώριζε ανάπτυξη 4% το 2018 και το 2019, προτού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Οι ιρανικές εξαγωγές αργού, οι οποίες φτάνουν κανονικά τα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έπεσαν κατά περισσότερο από μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως και αναμένεται να μειωθούν κι άλλο όταν ένα νέο κύμα κυρώσεων τεθεί εκ νέου σε ισχύ τον ερχόμενο μήνα, στερώντας την Τεχεράνη από την βασική της πηγή εσόδων.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πολύ προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του συνόλου της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA), λόγω του ιρανικού αντίκτυπου και της αύξησης του ενεργειακού τιμολογίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπει τώρα ότι η περιοχή MENA θα γνωρίσει ανάπτυξη 2% φέτος (έναντι 3,2% που προέβλεπε σε προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Απρίλιο) και 2,5% το 2019 (έναντι 3,6% που προέβλεπε και πάλι σε προηγούμενες εκτιμήσεις του τον Απρίλιο).

“Οι αναθεωρήσεις αυτές προς τα κάτω αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης για το Ιράν, έπειτα από την επιβολή εκ νέου των αμερικανικών κυρώσεων”, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

Ωστόσο το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης οικονομίας στην περιοχή, και των πλούσιων σε κοιτάσματα πετρελαίου γειτονικών της χωρών στον Κόλπο.

Η σαουδαραβική οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά 0,9% πέρυσι, αναμένεται τώρα να σημειώσει ανάπτυξη 2,2% το 2018 και 2,4% το 2019, δηλαδή κατά 0,5% πάνω από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Η ενίσχυση της σαουδαραβικής ανάπτυξης τροφοδοτείται “από την ανάκαμψη της μη πετρελαϊκής οικονομικής δραστηριότητας και την προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής αργού σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία” μεταξύ μελών του ΟΠΕΚ και μη μελών του ΟΠΕΚ, σημείωσε το ΔΝΤ.

Οι τιμές του πετρελαίου, στο οποίο οφείλει το 80% των δημοσίων εσόδων της η Σαουδική Αραβία, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 70% από τον Ιούνιο του περασμένου έτους για να φτάσουν σε περισσότερα από 80 δολάρια το βαρέλι.

Το κέντρο οικονομικών αναλύσεων Capital Economics, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας και των πέντε άλλων πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου αναμένεται να αυξηθούν κατά 200 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 174 δισεκατομμύρια ευρώ) φέτος σε σχέση με το 2017 λόγω των αυξημένων τιμών και της αυξημένης παραγωγής πετρελαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης