Στο 13.000% αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), να “εκτοξευθεί” το 2018 ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας.

Πρόκειται για ένα ποσοστό πέντε φορές μεγαλύτερο από τις προηγούμενες προβλέψεις του Ταμείου και κατά πολύ υψηλότερο από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, οι αυξήσεις των τιμών ξεπέρασαν το 2.400% πέρυσι, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε το Ταμείο. Σημειωτέον πως οι εν λόγω αυξήσεις των τιμών είναι οι υψηλότερες παγκοσμίως.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υπερπληθωρισμό και την παρατεταμένη ύφεση, συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά από χρόνια λαθεμένων χειρισμών, αλλά και εξ αιτίας του πλήγματος που έχουν υποστεί οι εξαγωγές πετρελαίου.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομία της Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί κατά 15% φέτος, επιβαρύνοντας μάλιστα το σύνολο της Λατινικής Αμερικής, η οποία αναμένεται να γνωρίσει ανάπτυξη 1,9% το 2018 και 2,5% εάν εξαιρεθεί η Βενεζουέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης