Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης η Ελλάδα θα δοκιμάσει τις πραγματικές διαθέσεις των αγορών απέναντί της προχωρώντας στην έκδοση ενός ομολόγου μεγάλου σε διάρκεια αλλά και σε ύψος.

Θα ζητήσει εκδίδοντας ομόλγο του ελληνικού Δημοσίου κάτω από «πραγματικές συνθήκες» τρία δις ευρώ με διάρκεια επτά ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει σχεδόν αυτόματα είναι εάν εμπιστεύονται την χώρα οι αγορές τοποθετώντας τα χρήματά τους για επτά χρόνια και βεβαίως με ένα ποσό που δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο.

Το χρονικό διάστημα που θα δρομολογηθεί η έκδοση αφορά το δεκαήμερο μεταξύ 23 και 31 Ιανουαρίου, με λιγότερο πιθανή την καθυστέρησή της έως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Το «πράσινο φως» για την πολύ σημαντική έκδοση του 7ετούς ομολόγου δόθηκε από την ψήφιση των τεχνικών λεπτομερειών και την διευθέτηση των άλλων εκκρεμοτήτων που θα κλείσουν την τρίτη αξιολόγηση. Το σκέλος αυτό υποστηρίζεται από τα θετικά μεγέθη του προϋπολογισμού και εν γένει τις προοπτικές της οικονομίας, τόσο για το 2018 όσο και για τα επόμενα χρόνια, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και η διεθνής συγκυρία φαίνεται να είναι ευνοϊκή, πέραν των συνθηκών που αφορούν την θετική πορεία της τρίτης αξιολόγησης και την επικείμενη αναβάθμιση την Παρασκευή από την S&P.

Το κλίμα αυτό ενισχύεται τελευταία και από τις δηλώσεις αρμόδιων κοινοτικών παραγόντων, παρά την “ένταση” που έχει εμφανισθεί στις σχέσεις κυβέρνησης – ΤτΕ με αφορμή το αν μέσα στο 2018 θα υπάρξει καθαρή ή όχι “έξοδος”, αν δηλαδή η μεταμνημονιακή (μετά τις 20 Αυγούστου) περίοδος θα συνοδεύεται με κάποιου είδους προληπτική “στήριξη” ή όχι.

Το θέμα αυτό, πέραν των πολιτικών του διαστάσεων, είναι σε άμεση συνάρτηση με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν τις κινήσεις που αφορούν την τραπεζική ενοποίηση και περιορίζουν το εύρος της “ελαστικότητας” που μπορεί ή δεν μπορεί να επιδείξει η ΕΚΤ για το θέμα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Νέα κεφάλαια εν μέρει είχαν μπει και στην έκδοση του πενταετούς που προηγήθηκε, το 2017, αλλά σ’ εκείνη την έκδοση ο βασικός στόχος ήταν η αντικατάσταση παλιών τίτλων που έληγαν το 2019 με τους νέους που λήγουν το 2022. Και μόνο λόγω της ζήτησης που παρατηρήθηκε δόθηκε η δυνατότητα κατά ένα μικρό ποσοστό αγοράς τίτλων με “νέο χρήμα”.

Η έκδοση του επταετούς ομολόγου απευθύνεται σε καθαρά νέα κεφάλαια και για τον λόγο αυτό είναι μία ευκαιρία να “μετρηθεί” η στάση της αγοράς, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων ξένων τραπεζών που συμμετέχουν στην ομάδα των primary dealers του ελληνικού δημοσίου, η έκδοση υπό τις παρούσες συνθήκες έχει τις προϋποθέσεις να υπερκαλυφθεί με αρκετή ευχέρεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης