Η προηγούμενη ανατίμηση του ευρώ μπορεί να επηρεάζει τον πληθωρισμό για αρκετά ακόμη τρίμηνα, αλλά αυτή η επίδραση θα αντισταθμίζεται από την αυξημένη τιμολόγηση των επιχειρήσεων, τονίζει η ΕΚΤ σε άρθρο της.

Η ΕΚΤ τονώνει την οικονομία εδώ και χρόνια για να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό, αλλά η άνοδος του ευρώ στο προηγούμενο έτος –που αντισταθμίστηκε εν μέρει τις προηγούμενες εβδομάδες- έχει υποστηρίξει τις φωνές από τους φορείς χάραξης πολιτικής, για σύσφιξη της πολιτικής μόνο με αυξήσεις, για να αποφευχθεί ο “πνιγμός” της ανάπτυξης και ο πληθωρισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η άνοδος από τα μέσα του 2017 ίσως είναι σημαντική στα επόμενα τρίμηνα. Ίσως είναι δύσκολο να εντοπιστεί η μετακύλιση στις ισοτιμίες εάν αντισταθμίζεται από μια συρραφή άλλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η αυξημένη τιμολόγηση των επιχειρήσεων», αναφέρεται στο άρθρο.

Οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών είναι οι πιο ευάλωτες στις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς η συνιστώσα των εισαγωγών είναι υψηλή και μόνο τα περιθώρια διανομής και λιανικής διαχωρίζουν τις τιμές τους από τις τιμές καταναλωτή.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού έχει παραμείνει ανθεκτικός στις πτωτικές πιέσεις από την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, δεδομένου ότι αυτές οι τιμές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εγχώριο εργασιακό και μη κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να κρύψει την πτωτική επίδραση από την συναλλαγματική ισοτιμία από τη στιγμή που το εργασιακό κόστος είναι σε άνοδο και η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας δίνει στις εταιρείες αυξημένη μόχλευση στην τιμολόγηση, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης