Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 2% τον πρώτο χρόνο ενός ανεξέλεγκτου εμπορικού πολέμου με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η Κίνα κι άλλες οικονομίες ενδεχομένως να ωφεληθούν, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κυκλοφόρησε σήμερα.

Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσίευσαν παρουσιάζουν ένα σενάριο όπου η αμερικανική κυβέρνηση αυξάνει τους δασμούς κατά 10% σε όλες τις εισαγωγές, ενώ από την πλευρά τους οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αντιδρούν με ισοδύναμη αύξηση στους δικούς τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές της ΕΚΤ κατέληξαν ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 2% το πρώτο έτος σε σύγκριση με ένα σενάριο όπου δεν λαμβάνεται δράση, καθώς οι υψηλότεροι δασμοί θα μειώσουν το εισόδημα των νοικοκυριών και θα πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας έτσι την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Αυτό ουσιαστικά υπεραντισταθμίζει τον θετικό αντίκτυπο από τους δασμούς: την πιθανότητα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να στραφούν σε προϊόντα που παρήχθησαν στις ΗΠΑ, τονώνοντας έτσι την αμερικανική οικονομία.

«Μια οικονομία που επιβάλλει δασμούς οδηγώντας άλλες χώρες να υιοθετήσουν αντίποινα είναι ξεκάθαρα σε δυσμενέστερη θέση» προειδοποιούν οι ερευνητές. «Το επίπεδο διαβίωσης υποχωρεί και χάνονται θέσεις εργασίας» προσθέτουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση το ίδιο σενάριο η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί ελαφρώς ταχύτερα το πρώτο έτος, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Αν και οι εισαγωγές κινεζικών αγαθών στις ΗΠΑ θα μειωθούν, αυτό θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του εμπορίου με άλλες χώρες όπου οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς σε βάρος των πιο ακριβών αμερικανικών προϊόντων.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης να κερδίσουν από έναν εμπορικό πόλεμο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο εύκολο η κάθε χώρα μπορεί να υποκαταστήσει τα εισαγόμενα αγαθά από διαφορετικές χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης