Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιβεβαιώσει την πολιτική της κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, και οι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των επιτοκίων ελπίζουν να αναβάλουν τη συζήτηση για ενδεχόμενες νέες κινήσεις μέχρι το επόμενο έτος, αναφέρουν πηγές στο Reuters.

Μετά από την αγορά ομολόγων αξίας 2,2 τρισ. ευρώ από το Μάρτιο του 2015, η ΕΚΤ αποφάσισε τον Οκτώβριο να μειώσει το μηνιαίο ποσό αγορών στο μισό, αποτυπώνοντας τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης σε μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά επίσης επέτεινε το πρόγραμμα κατά εννέα μήνες, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται σημαντικά.

«Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται τώρα στο τέλος του 2019, και δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Η απόφαση του Οκτωβρίου έγινε δεκτή καλά από τις αγορές», αναφέρει μία πηγή.

Αν και ο πρόεδρος Mario Draghi έχει δηλώσει ότι κάποιες αποφάσεις μπορεί να αναβληθούν για το Δεκέμβριο, οι πηγές αναμένουν ότι η τελευταία συνεδρίαση του έτους δεν θα έχει καμία ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κάνουμε απολογισμό και θα επαναβεβαιώσουμε ότι η απόφαση του Οκτωβρίου ήταν η σωστή», ανέφερε μια δεύτερη πηγή.

«Θα βγάλουμε νέες προβλέψεις και ίσως να είναι κατά τι πιο υψηλές, επομένως και αυτό είναι καλό. Και θα συζητήσουμε για την σύνθεση των μελλοντικών αγορών asset. Αυτό είναι όλο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση για τη σύνθεση θα αφορά το ποσοστό του χρέους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που αγοράζει.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε γενικές αρχές, αλλά η ΕΚΤ θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν την ακριβή κατανομή των αγορών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης