Αύξηση 1,5% σημείωσε το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη το δ΄ τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Στην Ε.Ε. των 28 το ωριαίο κόστος εργασίας κατέγραψε άνοδο 2,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γ΄ τρίμηνο του 2017, το ωριαίο κόστος εργασίας είχε αυξηθεί 1,6% και 2,2% αντίστοιχα.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το κόστος των ωριαίων ημερομισθίων και μισθών αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ το μη μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 1% το δ΄ τρίμηνο του 2017 από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Στην Ε.Ε. το κόστος των μισθών και ημερομισθίων αυξήθηκε κατά 2,4% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 2,0% το δ΄ τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στην Ελλάδα το ωριαίο κόστος εργασίας σημείωσε άνοδο 3,8% το δ’ τρίμηνο, με το κόστος των ημερομισθίων και μισθών να ενισχύεται 3,4% και το μη μισθολογικό κόστος κατά 4,8%. Η αύξηση οφείλεται στις απαράδεκτα χαμηλές αμοιβές στη χώρα μας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι βαραίνουν λιγότερο τις επιχειρήσεις από άλλους παράγοντες.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις στο ωριαίο κόστος καταγράφηκαν σε Ρουμανία (+14,3%), Βουλγαρία (+12,2%) και Ουγγαρία (+8,6%), δηλαδή σε χώρες με εξευτελιστικές για τον άνθρωπο αμοιβές.

Στον αντίποδα, μικρές μειώσεις καταγράφηκαν σε Φινλανδία (-0,7%) και Ιταλία (-0,2%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης