Η νίκη του Νικολά Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας δείχνει ότι θα παραμείνουν το υφιστάμενο πολιτικό status quo και η οικονομική κρίση της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τον υπερπληθωρισμό, την υποχώρηση της παραγωγής πετρελαίου, την αδυναμία πληρωμής δημοσίου χρέους και τις αμερικανικές κυρώσεις, σημειώνει η Fitch Ratings σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον της Βενεζουέλας θα συνεχιστεί, με την κυβέρνηση να δείχνει περιορισμένη προθυμία να δρομολογήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές ανισορροπίες εν μέσω αυξημένης κοινωνικής έντασης και ανθρωπιστικής κρίσης, αναφέρει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch σημειώνει παράλληλα ότι η εκλογική νίκη του Μαδούρο υπογραμμίζει την εκτίμηση της ότι η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας θα είναι μακρά και πολύπλοκη.

Η υποχώρηση της παραγωγής πετρελαίου, ο περιορισμός της ρευστότητας καθώς και οι μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες οδήγησαν την κυβέρνηση σε πτώχευση στις 13 Νοεμβρίου του 2017, υπενθυμίζει ο οίκος και προσθέτει. Από τότε η Βενεζουέλα έχει αξιολόγηση ‘RD’. Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να δυσκολέψουν μία ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους. Οι κυρώσεις – οι οποίες ενεργοποιήθηκαν τον Αύγουστο του 2017 – απαγορεύουν σε αμερικανικές επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε οικονομικές συναλλαγές με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ή την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Αυτό περιλαμβάνει και συναλλαγές για την αναδιάρθρωση χρέους.

Ο οίκος προειδοποιεί για τον κίνδυνο να επιβληθούν και νέες κυρώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την πιθανότητα η παραγωγή πετρελαίου και οι εξαγωγές να υποχωρήσουν περαιτέρω. Η πρόσφατη απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου υπέρ της ConocoPhillips και κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω την ικανότητα του πετρελαϊκού κλάδου να εξάγει, εκτιμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από την αναδιάρθρωση του χρέους, φαίνεται να υπάρχει περιορισμένη πολιτική βούληση για την ευρύτερη μεταρρύθμιση της οικονομίας που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν ορισμένα νευραλγικά θέματα που συμβάλουν στην παρατεταμένη ύφεση και υπερπληθωρισμό στη χώρα, προσθέτει ο οίκος.

Εκτιμά τέλος ότι η αδυναμία αποτελεσματικής πολιτικής απάντησης στην υποχώρηση της παραγωγής θα επιβαρύνει σημαντικά την ευρύτερη οικονομία, με ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της παραγωγής να πλήττει την κατανάλωση, την επενδυτική εμπιστοσύνη και την παραγωγικότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης