Η κατακόρυφη πτώση της λίρας θα οδηγήσει σε έναν εξορθολογισμό της τουρκικής οικονομίας μέσω χαμηλότερης ανάπτυξης και συρρίκνωσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, αναφέρει σε νέα της έκθεση η Fitch Ratings, η οποία προχωρά σε περικοπή των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της περιόδου 2018-2020, αναμένοντας «σημαντικούς και ευρείς κινδύνους».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 3,8% το 2018 και 1,2% το 2019, ενώ προβλέπεται συρρίκνωση στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα κατά 0,7% και κατά 2,4% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της στις 13 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει σημαντικά το 2020, στο 3,9%, αλλά θα παραμείνει χαμηλότερα από την τάση. Οι προβλέψεις μας υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα. Οι κίνδυνοι για το βασικό σενάριο περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο λανθασμένων πολιτικών, ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης στον ιδιωτικό τομέα, γεωπολιτικές εντάσεις και πιθανή φυγή κεφαλαίων» εκτιμά η Fitch Ratings.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης