Αποφασισμένοι να δώσουν «ώθηση» στην τρίτη αξιολόγηση επέστρεψαν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Μια σειρά από εκκρεμότητες, απασχολούν τις δύο πλευρές, ενώ ο χρόνος πιέζει κυρίως την Ελλάδα. Υψηλά στην ατζέντα βρίσκονται οι «ενεργειακές» διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά οι συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, κατά τις οποίες θα γίνει ανασκόπηση της προόδου και θα προετοιμαστεί το έδαφος για τις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σημειώνεται ότι τα ενεργειακά εκτιμάται ότι βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων από τα οποία θα εξαρτηθεί το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Όσο και να φαίνεται περίεργο ένα από τα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών είναι και το άνοιγμα της αγοράς αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια χώρα που υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο σε λίγα χρόνια να είναι ένας από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.

Αυτές αφορούν στον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της αγοράς, που όσο κι αν φαίνεται περίεργο παραμένει κλειστή και αγκυλωμένη. Πρέπει παράλληλα να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της ΔΕΠΑ και η τύχη των συμμετοχών της στις ΕΠΑ.

Επίσης θα γίνει ανασκόπηση της πορείας του Gas release δηλαδή των δημοπρασιών αερίου που κάνει η ΔΕΠΑ, αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης