«Η Ελλάδα βγαίνει αύριο από τα μνημόνια λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια ιδιαίτερα σκληρής δοκιμασίας», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα ll Manifesto.

H εφημερίδα της Ρώμης προσθέτει ότι «οι πιστωτές θα κάνουν μια σειρά από ελέγχους κάθε τρεις μήνες, σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων, αλλά η κυβέρνηση και η χώρα επανακτούν αυτονομία σε ότι αφορά την καθημερινή, όσο και μακροπρόθεσμη διαχείριση της δημόσιας οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Il Manifesto υπογραμμίζει ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, δανειζόμενη με αυτονομία από τις αγορές. «Κάτι που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, με τις πρόσφατες “πειραματικές εξόδους” στις αγορές», τονίζεται.

Στο άρθρο γίνεται σαφής αναφορά στο ότι η υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια έφερε τεράστια προβλήματα, όπως αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων, αυτοκτονίες και μετανάστευση των νέων. Η Il Manifesto, όμως, καταγράφει ότι έστω και αν το δημόσιο χρέος αγγίζει το 180% του ΑΕΠ, η ανεργία παρουσιάζει βαθμιαία αλλά σταθερή μείωση, και έχει κατέβει στο 19,5%.

«Το στοίχημα για τη χώρα είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων», εκτιμά η ιταλική αριστερή εφημερίδα, η οποία συμβουλεύει τους γερμανούς αναλυτές, να προχωρήσουν σε μια πιο θαρραλέα αυτοκριτική, για τη στάση που κράτησε το Βερολίνο κατά την ελληνική κρίση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Il Manifesto, τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Αθήνα πιστεύει πως θα μπορέσει να ευνοηθεί και από το νέο κλίμα που δημιουργείται στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό, και περιορισμό των εντάσεων που καλλιεργούν οι ακραίοι νεοφιλελευθεριστές, οι οποίοι πρεσβευουν την απόλυτη εξουσία των αγορών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης