Η Γαλλία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το μέλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση διασφαλίσει οριστική εξαίρεση από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου γίνεται συχνά στόχος των επιθέσεων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί τον θεσμό “άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συνομιλίες με τους αμερικανούς φίλους μας για το μέλλον του ΠΟΕ, τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στον ΠΟΕ και σε όλο το πολυμερές σύστημα εμπορίου», δήλωσε ο Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια.

«Αλλά πρώτα πρέπει να απαλλαγούμε από το θέμα των νέων αυτών δασμών», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς ύψους 25% επί των εισαγωγών χάλυβα και 10% επί των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ, με κίνδυνο την πρόκληση εμπορικού πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, ωστόσο, ανάμεσά τους και η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν απαλλαγεί προσωρινά από τους δασμούς, μέχρι την 1η Μαΐου, με αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο κύριος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, ο Λάρι Κάντλοου, προειδοποίησε χθες ότι αυτή η εξαίρεση δεν θα παραταθεί παρά μόνο εάν οι ΗΠΑ επιτύχουν υποχωρήσεις και αναφέρθηκε ειδικά στον τομέα των αυτοκινήτων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, εάν γίνει στόχος των αμερικανικών δασμών, υπενθύμισε σήμερα ο Μπρουνό Λε Μερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα «υπήρξε σαφής για το γεγονός ότι θέλουμε εξαίρεση», επέμεινε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Είπε επίσης σαφώς…ότι οφείλουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο πολυμερές σύστημα σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές».

Λίγες ημέρες μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ φθάνει σήμερα στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να συζητήσει μαζί του το θέμα των αμερικανικών δασμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης