Ισχυρές πιέσεις ασκούνται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα λόγω της επιδείνωσης του κλίματος στην ευρωζώνη με αιτία και αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Την ίδια στιγμή, εσωτερικά, δεν υπάρχει κάποιος θετικός καταλύτης ο οποίος να μπορεί να “νικήσει” τις διεθνείς αναταράξεις, αλλά αντίθετα η αβεβαιότητα γύρω από τα ελληνικά assets λόγω της κρίσης αξιοπιστίας που βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον μακριά από την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι αν και όλα τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας βλέπουν σήμερα τις αποδόσεις τους να δέχονται πιέσεις, μόνο τα ελληνικά αντιδρούν τόσο ακραία όσο τα ιταλικά.

Πιο αναλυτικά, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτοξεύονται σήμερα στο 4,353% με άνοδο της τάξης του 5,7% από χθες και στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου.

Ανάλογες πιέσεις ασκούνται και στα 5ετή ομόλογα με τo yield να σημειώνει άλμα 4,41% στο 3,341% (επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου), ενώ η απόδοση του 7ετούς σκαρφαλώνει πάνω από το 4% και στο 4,022% από 3,743% χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναφορές ότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα, τα δύο κόμματα της Ιταλίας τα οποία βρίσκονται σε συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν διαγραφή χρέους από την ΕΚΤ ύψους 250 δισ. ευρώ, προκαλούν έντονους κλυδωνισμούς στις ιταλικές μετοχές καθώς και στην αγορά ομολόγων της χώρας.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει αύξηση κατά 5,4% πάνω από το 2% και στο 2,042%, με το spread με τα γερμανικά 10ετή διαμορφώνεται είναι στις 137 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου σημειώνει άνοδο 1,79% στο 1,767%, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού αυξάνεται 2% στο 1,380%, ενώ έντονα πτωτικά κινείται η απόδοση του 10ετούς και στο 0,62%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο ευάλωτη παραμένει η Ελλάδα στα εξωτερικά σοκ, θέτοντας σημαντικά ερωτηματικά για το τι μπορεί να συμβεί την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του προγράμματος όταν, λόγω και της πολιτικής της ΕΚΤ, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους δανεισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης