Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αυτό το έτος και να πλησιάσει τα επίπεδα της Ρωσίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Αντλώντας ώθηση από την ανακάμπτουσα σχιστολιθική παραγωγή, η αμερικανική παραγωγή αναμένεται να σκαρφαλώσει πάνω από τα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018, επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί ξανά από το 1970, αναφέρει η υπηρεσία στην έκθεση για την αγορά που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η IEA αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την παραγωγή στις ΗΠΑ αυτό το έτος κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα, στο επίπεδο ρεκόρ των 10,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα, κυρίως λόγω του ράλι στις τιμές του αργού.

“Το έδαφος προετοιμάστηκε για ισχυρή επέκταση [της παραγωγής] το προηγούμενο έτος, όταν η προσφορά εκτός του ΟΠΕΚ, με οδηγό τις ΗΠΑ… άσκησε ανοδική πίεση στην παγκόσμια παραγωγή”, αντισταθμίζοντας τις περικοπές του ΟΠΕΚ στην παραγωγή, αναφέρει μεταξύ άλλων η υπηρεσία.

Ο ΟΠΕΚ και άλλοι 10 παραγωγοί εκτός του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία η οποία έφτασε τα 10,9 εκατ. βαρέλια το 2017, συμφώνησαν το περασμένο έτος να παρατείνουν την παγκόσμια συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής κατά σχεδόν 2% μέχρι το τέλος του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνδυασμένη παραγωγή των 14 μελών του ΟΠΕΚ υποχώρησε το περασμένο έτος στα 39,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τις περικοπές, από το υψηλό των 39,6 εκατ. βαρελιών.

Ωστόσο, η αμερικανική παραγωγή κάλυψε σχεδόν το 60% των περικοπών, σύμφωνα με την IEA. Με ανάπτυξη 600.000 βαρελιών την ημέρα το περασμένο έτος, η αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία “ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες”, καθώς ωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών “και τις περικοπές δαπανών”, προσθέτει η IEA.

Παράλληλα, η IEA άφησε αμετάβλητη την εκτίμηση της για την αύξηση της ζήτησης το 2018, στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το περασμένο έτος.

Οι προβλέψεις της IEA επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Το αργό Brent χάνει 0,7% στα 68,83 δολ. το βαρέλι στο Intercontinental Exchange του Λονδίνου, ενώ στη Νέα Υόρκη, τα futures του WTI χάνουν 0,5% στα 63,62 δολ. το βαρέλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης