Επιδεινώθηκε η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αλλά παρέμενε σε γενικά υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα, υποδηλώνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίσει την ισχυρή της άνοδο στους επόμενους μήνες.

Το οικονομικό ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις 114,7 μονάδες από τις 115,4 μονάδες το Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για χαμηλό 11 μηνών, ωστόσο ήταν σε υψηλότερο επίπεδο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις που προέβλεπαν πτώση στις 114,8 μονάδες.

«Η απειλή του προστατευτισμού πλήττει τη διάθεση στη γερμανική οικονομία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo, Clemens Faust.

Οι προσδοκίες για τις γερμανικές εξαγωγές έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους λόγω των φόβων ότι οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές θα μπορούσαν να πλήξουν το εμπόριο, αναφέρει από την πλευρά του ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε πως το ινστιτούτο δεν αναμένει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να επιτύχει ρεκόρ ανάπτυξης μετά από το τρέχον έτος, για το οποίο αναμένει ανάπτυξη 2,6%.

«Η συζήτηση για τον προστατευτισμό αφήνει το σημάδι της. Οι προσδοκίες για τις εξαγωγές έχουν διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου και πλέον έτους», ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης