Η νέα γερμανική κυβέρνηση στηρίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, απορρίπτει την κοινοτικοποίηση των χρεών, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, τόνισε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και επισήμανε ότι η οξεία φάση της κρίσης του ευρώ έχει περάσει, ενώ το θέμα τώρα είναι η βιώσιμη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, αλλά και η κοινή απάντηση στο μεταναστευτικό.

«Το κεφάλαιο για την Ευρώπη φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνητικών εταίρων και υπάρχει μια σαφής τοποθέτηση υπέρ του ότι ισχύει το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας, του ότι δεν υπάρχει κοινοτικοποίηση χρεών, αλλά και του ότι υπάρχει η αρχή ότι η ευθύνη ανήκει εκεί όπου κάθε χώρα μπορεί να ενεργεί. Παρόλα αυτά έχουμε κοινό συμφέρον η Ευρώπη στο σύνολό της να παραμείνει σταθερή και αυτό οδηγεί σε τραπεζική ένωση, σε ένωση κεφαλαιαγορών και σε άλλες δράσεις», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους κυβερνητικούς της εταίρους εν όψει της υπογραφής, σήμερα, της προγραμματικής συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την κυβέρνηση της αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κίνησης σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, δήλωσε ότι και κατά το παρελθόν θεωρούσε ότι είχε την απαιτούμενη «για μια λογική ευρωπαϊκή πολιτική» ελευθερία κινήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι και τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις λαμβάνονταν από “μεγάλο” συνασπισμό, με στενό συντονισμό.

«Αλλά τα πράγματα εξελίσσονται και τώρα που μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση κρίσης του ευρώ έχει ξεπεραστεί, δηλαδή η οξεία κρίση, τώρα που όλα τα μέλη της Ευρωζώνης δείχνουν και πάλι ανάπτυξη, τώρα όπου παντού αυξάνεται η απασχόληση, τώρα το θέμα είναι να σταθεροποιήσουμε βιώσιμα την Ευρωζώνη», σημείωσε η Καγκελάριος και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν μεταξύ των εταίρων διαφορές σε ό,τι αφορά την τραπεζική ένωση ή την ένωση κεφαλαιαγορών, ενώ υπάρχουν νέες ιδέες για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε π.χ. σε ό,τι αφορά έναν προϋπολογισμό επενδύσεων, όπου ωστόσο οι ιδέες «δεν είναι ακόμη τόσο επεξεργασμένες, για αυτό πρέπει να συζητήσουμε τι ακριβώς θέλουμε, πώς αυτό σχετίζεται και με τον συνολικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό τον οποίο πρέπει επίσης να φτιάξουμε εκ νέου».

Ειδικά για την ανεργία των νέων, η Καγκελάριος επισήμανε ότι τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν διατεθεί για την αντιμετώπισή της έχουν ήδη ξοδευτεί και θα πρέπει να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, η ‘Αγγελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης και αναγνώρισε τις ελλείψεις της Σένγκεν.

«Όλοι μας απολαμβάνουμε εδώ και καιρό την περιοχή Σένγκεν, το γεγονός ότι μπορούμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, αλλά όταν εγκαινιάστηκε η ελεύθερη μετακίνηση δεν σκεφτήκαμε επαρκώς το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε και ανέδειξε την σημασία μιας «νέας μορφής αναπτυξιακής βοήθειας, η οποία θα καταπολεμήσει πραγματικά τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς».

Από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, δήλωσε μεν ότι το κόμμα του εκπροσωπεί ευρωπαϊκές θέσεις, αλλά τόνισε ότι στην προγραμματική συμφωνία κατόρθωσε να βάλει “προστατευτικές μπάρες”, οι οποίες σε ό,τι αφορά την ελεύθερη μετακίνηση είναι ασφάλεια, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι η επικουρικότητα και σε ό,τι αφορά το ευρώ ευρώ η σταθερότητα.

«Η CSU θα προσέξει πάρα πολύ ώστε τα κριτήρια σταθερότητας και η πολιτική σταθερότητας να συνεχιστούν και θεωρούμε ότι το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να έχει ρόλο εγκαίρως σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές στον γερμανικό λαό ότι η κουλτούρα της σταθερότητας θα παραμείνει πολύ σημαντικό σημείο», τόνισε ο κ. Ζεεχόφερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης