Οι αναδυόμενες αγορές, από τα assets με την καλύτερη πορεία το 2017, σημειώνουν και σήμερα άνοδο, καθώς οι μετοχές ανακάμπτουν προς τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας, ενώ το ράλι στις αγορές των μετάλλων βοηθά το πέσο της Χιλής να υπεραποδόσει σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών σημειώνει άνοδο 0,5% λαμβάνοντας ώθηση από το σημαντικό ριμπάουντ στις αγορές του Χονγκ Κονγκ, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Ουγγαρίας.
Η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί την τέταρτη ανοδική για τον δείκτη τις τελευταίες πέντε ημέρες, επαναβεβαιώνοντας την υπεραπόδοσή του έναντι των αναπτυγμένων αγορών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία της περιοχής ήταν αρκετά καλά, ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί και η μεταβλητότητα είναι σε καλά επίπεδα.

Οι επενδυτές έχουν πάντως τα βλέμματα στραμμένα στην ετήσια διάσκεψη του Jackson Hole αργότερα αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία διοργανώνεται από την Federal Reserve Bank of Kansas City, για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την προοπτική των παγκόσμιων νομισματικών πολιτικών.

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ενισχυθεί φέτος λόγω του αδύναμου δολαρίου καθώς και τις χαμηλές αποδόσεις των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών ομολόγων, οι οποίες τείνουν να καθορίζουν το συνολικό κόστος δανεισμού, επομένως τα σήματα αυτής της εβδομάδας θα παρακολουθούνται στενά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές συναλλάγματος συνέχισαν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών των μετάλλων. Η Χιλή, ο κορυφαίος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, είδε το πέσο να ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από έξι μήνες έναντι του δολαρίου, το οποίο κινείται επίσης υψηλότερα.

Η γεωπολιτική ένταση γύρω από τη Βόρεια Κορέα υποχώρησε καθώς οι ΗΠΑ υπογράμμισαν τη σημασία της χρήσης διπλωματίας αντί της στρατιωτικής δύναμης για την αντιμετώπιση της πυραυλικής απειλής του Πιονγιάνγκ.

Στην Κίνα, οι μετοχές αυξήθηκαν και πάλι, ενώ η αγορά της Σαγκάης σημείωσε τα ισχυρότερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων τεσσάρων μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Το πέσο των Φιλιππίνων, το οποίο έχει υποωρήσει σε χαμηλό 11 ετών, έσπασε το 10ήμερο σερί απωλειών, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε ότι θα επέμβει στην αγορά συναλλάγματος για να περιορίσει την κερδοσκοπία.

Στην αναδυόμενη Ευρώπη, η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, η οποία διατηρεί την χαλαρή νομισματική πολιτική εδώ και χρόνια, αναμένεται επίσης να αφήσει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο, στο χαμηλό ρεκόρ του 0,9%.

Η Τσεχική Δημοκρατία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αύξησε τα επιτόκια σε πέντε χρόνια νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά η Ουγγαρία δεν αναμένεται να κινηθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους το νωρίτερο.

ΠΗΓΗ: iForex

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης