Μια επιβράδυνση των κύριων εξαγωγικών αγορών της Ισπανίας, οι ανησυχίες για τις πιθανές εμπορικές διαφωνίες παγκοσμίως, ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο και η αβεβαιότητα για την Καταλονία, οδήγησαν την Τράπεζα της Ισπανίας να περικόψει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μέχρι το 2020.

Η κεντρική τράπεζα ανέμενε ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% φέτος, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,7%, ενώ περιέκοψε ακόμη περισσότερο την εκτίμησή της στο 2% μέχρι το 2020, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στις επιδεινούμενες προοπτικές της εξέλιξης των εξαγωγικών αγορών στην Ισπανία, και σε μικρότερο βαθμό στην αύξηση των πετρελαϊκών τιμών», αναφέρει η κεντρική τράπεζα στο τριμηνιαίο της report.

Ως εξωτερικούς κινδύνους αναγνωρίζει επίσης την στροφή προς τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές από χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό, η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα για την περιοχή της Καταλονίας, η οποία πιέζει για ανεξαρτησία από το παράνομο δημοψήφισμα του 2017, και μια κατακερματισμένη Βουλή, αποτελούν τους κύριους κινδύνους για την ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης