Σημαντική ανάσα πήρε η τουρκική λίρα μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν για πρόωρες διπλές κάλπες στην Τουρκία, μετά από ένα διάστημα έντονων πιέσεων το οποίο είχε στείλει το τουρκικό νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, έχοντας σημειώσει βουτιά από τις αρχές του έτους της τάξης του 12%.

Έτσι, η λίρα σημειώνει άνοδο κατά 0,7% και στο 4,07 έναντι του δολαρίου, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης κινείται 0,9% χαμηλότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την εβδομάδα η Moody’s έστειλε προειδοποίηση για τις τουρκικές τράπεζες και την τουρκική οικονομία λόγω της ισχυρής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, τονίζοντας ότι είναι credit negative.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν δεν έχει κηρύξει ποτέ πρόωρες εκλογές στα σχεδόν 16 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και είχε επανειλημμένα απορρίψει τις εικασίες περί προώρων εκλογών φέτος.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές “έβλεπαν” κάλπες αυτή τη χρονιά, υποστηρίζοντας ότι μια επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών θα ανάγκαζε τον Ερντογάν να αλλάξει την ημερομηνία και όχι να ζητήσει επανεκλογή σε περιόδους ύφεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης