Επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούνιο 2018 το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά επτά μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο 2018, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η μείωση οφείλεται σε χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς, καθώς και σε υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως τονίζεται σε σχετική ανάλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την μελέτη, η πτώση του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις της οικονομικής κατάστασης και της ζήτησης των επιχειρήσεων κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς και με τις λιγότερο θετικές εκτιμήσεις για τη μελλοντική ζήτηση των υπηρεσιών τους.

Παράλληλα, σημαντική βαρύτητα στη διαμόρφωση λιγότερο αισιόδοξου κλίματος στις υπηρεσίες είχαν οι δυσμενέστερες απαντήσεις στους υποτομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων, καθώς και στους υποτομείς των δραστηριοτήτων αποθήκευσης και υποστήριξης μεταφορών.

Το κλίμα στις κατασκευές και στη μεταποίηση υποχώρησε λόγω αναθεώρησης προς τα κάτω των προσδοκιών για την απασχόληση και την παραγωγή, αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στη χώρα, τη μείωση της ανεργίας και την πιθανότητα αποταμίευσης κατά επόμενους 12 μήνες, με αποτέλεσμα την κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης