Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ υψηλότερο του επίσημου στόχου, κοντά στο 3,5% με 4%, για το 2017. Αυτό επεσήμανε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο Reuters.

«Θα είναι μεταξύ 3,5% και 4,0% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερο του στόχου του προγράμματος διάσωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Απέδωσε δε το υψηλότερο πλεόνασμα κυρίως στα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και στα
υψηλότερα σχετικά έσοδα από τη φορολογία. Σύμφωνα με τους επίσημους στόχους, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα έπρεπε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018 και το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2017 ήταν η τρίτη χρονιά από το 2015, που υπερβαίνουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 η Αθήνα πέτυχε πλεόνασμα 4,19% έναντι στόχου για μόλις 0,5%. Τα υπερπλεονάσματα, ωστόσο, προκαλούν και έντονες αντιδράσεις καθώς έρχονται με φοροεπιδρομή και δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ακόμη και το ΔΝΤ, δια στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ, έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από τα «δραστικά μέτρα», που ελήφθησαν, προκειμένου να υπάρξει υπεραπόδοση σε αυτό το μέτωπο. Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ το Ταμείο δεν ζήτησε τις πρόσθετες μεγάλες περικοπές, αλλά επιμένει στην ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

naftemporiki.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης