Ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής των θεσμών εκ μέρους της Κομισιόν, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ότι η ενισχυμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο θα ανανεώνεται ανά έξι μήνες με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα περιλαμβάνει τριμηνιαίους ελέγχους. Εκτίμησε, δε, ότι μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρία έτη.

Τα πρώτα χρόνια μετά το μνημόνιο, ανέφερε ότι θα εμπλακεί η Επιτροπή στο πρόγραμμα ενισχυμένης επιτήρησης. Επικεντρώνεται, όπως εξήγησε, στα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα κριθεί τους επόμενους μήνες έως τον επόμενο χρόνο, είπε. Δεν θα είναι πρόγραμμα αλλά επιτήρηση σε τριμηνιαία βάση, διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λήξη αυτής της ενισχυμένης επιτήρησης θα φανεί πότε θα γίνει, είπε. Η απόφαση της Κομισιόν θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Εκτίμησε ότι αυτό ενδεχομένως θα συζητηθεί δύο ή τρία χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος.

Δημοσιονομικός χώρος

Ζήτησε να γίνει και ένα βήμα επιπλέον, πέραν όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα. Μίλησε για μείωση φορολογικών συντελεστών και για αύξηση δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει πλέον να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, εξήγησε. Για το δημοσιονομικό περιθώριο είπε ότι υπάρχει ώθηση που μπορεί να δοθεί από την παραγωγικότητα, από τη συλλογή εσόδων και από το ασφαλιστικό.

Αυτά τα πεδία θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό περιθώριο 7% του ΑΕΠ και μετά το 2022. Ανέφερε επιπλέον ότι μετά το 2022 και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Μίλησε για τα 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών προς το Δημόσιο, υποστηρίζοντας πως μόνο 10 με 20 δισ. ευρώ είναι πραγματικά εισπράξιμα. Το υπόλοιπο είναι μύθευμα, είπε. Έδωσε έμφαση στην καλύτερη είσπραξη των φόρων.

Το Εurogroup

Ανέφερε ότι σε μία εβδομάδα οι ΥΠΟΙΚ θα συναντηθούν για μία συμφωνία-πακέτο με τρία συστατικά:

1) ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και εκταμίευση ενός επαρκούς ποσού δόσεων

2) αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία η Κομισιόν υποστηρίζει την ανάγκη για ένα πακέτο εμπροσθοβαρούς εφαρμογής

3) ένα πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Για τη μεταμνημονιακή εποχή αναφέρθηκε και πάλι στα προβλήματα αποθεματικού (εξαγωγών, κόκκινων δανείων κ.λπ.) και στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Η νομοθεσία έχει γίνει, αλλά βρίσκεται έναν χρόνο ή 18 μήνες πίσω στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Και τούτο γιατί, όπως είπε, είναι πολυετείς και πρέπει να ολοκληρωθούν. Χαιρέτισε τη δήλωση Χουλιαράκη για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

Ανέφερε ότι σε κάποιες μεταρρυθμίσεις τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω βήματα σε τομές όπως στο Κτηματολόγιο ή στην αδειοδότηση (την οποία χαρακτήρισε ένα σχέδιο πολλών ετών).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης