Στο επίκεντρο του ξένου Τύπου βρίσκεται η Ελλάδα, με αφορμή τη σημερινή διεξαγωγή του άτυπου Eurogroup στη Σόφια.

Le Figaro: Η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της κυριαρχία

Έπειτα από τρία προγράμματα διάσωσης σε αντάλλαγμα περίπου 322 δισεκατομμυρίων ευρώ και πολυάριθμους κλυδωνισμούς, η Ελλάδα τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να επανακτήσει την οικονομική κυριαρχία της, τονίζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέμενε την κίνηση στήριξης από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και θα πρέπει να ακολουθήσουν σύντομα κι άλλοι Ευρωπαίοι.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας επιτύχει ανάπτυξη για το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του αναμενομένου, εκτιμά ότι το δόγμα της λιτότητας θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν για τη χώρα. Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, οι υπουργοί που ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις δραστηριοποιούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Κυριαρχεί κλίμα εμπιστοσύνης, αν και εξακολουθεί να εκκρεμεί ένας αριθμός τεχνικών διευθετήσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι σήμερα, στο πλαίσιο του Eurogroup που θα διεξαχθεί  στη Σόφια, αναμένεται να συζητηθεί η περίοδος μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς επίσης και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους είναι αυτό που απασχολεί τους εταίρους και τεχνικές λύσεις, όπως η σύνδεση της αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που αποκαλείται «γαλλικός μηχανισμός», βρίσκονται για πρώτη φορά στο τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν θα δώσει τόσο εύκολα λευκή επιταγή και θα απαιτήσει χωρίς αμφιβολία τακτικό έλεγχο όσον αφορά στην εξέλιξη των δεδομένων προκειμένου να συμφωνήσει στην αναδιάρθρωση χρέους.

Les Echos: Eurogroup για «οικοδόμηση εμπιστοσύνης»

Από τη μεριά της, η επίσης γαλλική εφημερίδα «Les Echos» επισημαίνει ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ζήτημα που διχάζει τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Γι’ αυτό και η συνάντηση θα μοιάζει περισσότερο με μία συνεδρία για την «οικοδόμηση συναίνεσης». «Οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι όσον αφορά στο εύρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, την ίδια ώρα που το ΔΝΤ ζητεί μία όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη συμφωνία για να παραμείνει στο παιχνίδι» τονίζει η «Les Echos».

Times: «Πράσινο φως» στην Ελλάδα για την έξοδο από τη λιτότητα

Το «πράσινο φως» για την έξοδό της από την περίοδο της λιτότητας το προσεχές καλοκαίρι δίνει η Ε.Ε. στην Ελλάδα, μεταδίδουν σήμερα οι βρετανικοί «Times».

«Οι προσπάθειες της Ελλάδας ήταν εξαιρετικές» δήλωσε ο Γιούνκερ μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες στην Αθήνα. «Προσπαθούμε τώρα για μια καθαρή έξοδο για την Ελλάδα που δεν θα χρειαστεί κάποια προληπτική γραμμή στήριξης» πρόσθεσε -αναμένει να ξαναγίνει η Ελλάδα κανονική χώρα μετά το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση Τσίπρα υποσχέθηκε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Υποστηρικτές του Έλληνα πρωθυπουργού πιστεύουν ότι ο Τσίπρας μπορεί να παρουσιάσει τη λήξη του προγράμματος ως σημαντικό πολιτικό επίτευγμα και να ανατρέψει το χάσμα που τον χωρίζει από τους συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις. Στην «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας πιστεύει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, καταλήγουν οι «Times».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης