Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αφήνει το γκάζι, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη να πατήσει το φρένο έδωσε σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, ανακοινώνοντας την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για άλλους εννέα μήνες, ή και αργότερα εάν χρειαστεί, με ταυτόχρονη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 60 δισ. στα 30 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αναπροσαρμογή του προγράμματος αντανακλά την ενισχυμένη εμπιστοσύνη μας στην προσαρμογή του πληθωρισμού» προς τα επίπεδα του 2%, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Αλλά το κλίμα σήμερα ήταν θετικό. Όλα τα μέλη έδωσαν έμφαση στις καλύτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο περιβάλλον για την ανάπτυξη καθώς και στην βελτίωση της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Όλη αυτή η πρόοδος όμως βασίζεται στη νομισματική στήριξη. Και ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε», εξήγησε.

«Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να επιμείνουμε και πρέπει να είμαστε υπομονετικοί», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο διευκολυντικός, σε πολύ σημαντικό βαθμό, χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να είναι αναγκαίος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι σημερινές αποφάσεις υιοθετήθηκαν για να διατηρηθούν οι πολύ ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες που παραμένουν αναγκαίες για την βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού προς τα επίπεδα που είναι χαμηλότερα, αλλά κοντά, στο 2%», πρόσθεσε.

Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Καταλονία

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Καταλονία μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσουμε αυτές τις εξελίξεις».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση με προσοχή, η σημασία των εξελίξεων είναι πολύ μεγάλη. Αλλά το να καταλήξουμε σήμερα ότι υπάρχουν κίνδυνοι στη σταθερότητα θα ήταν πρώιμο. Να είστε όμως σίγουροι ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης