Ένας κανονικός εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία όσο η ύφεση του 2008-2009, όπως προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γαλλίας, του σώματος που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό της χώρας.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να χάσουν μόνιμα το 3% του ΑΕΠ τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση 4% στην περίπτωση ενός κανονικού εμπορικού πολέμου, όπως εκτίμησε σήμερα το Συμβούλιο. Στην περίπτωση της ΕΕ, αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 1.250 ευρώ ετησίως ανά κάτοικο, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο καθόρισε ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο ως μια αύξηση κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες στους δασμούς σε προϊόντα μεταποίησης και περιορισμούς στις υπηρεσίες μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Φιλίπ Μαρτέν δήλωσε ότι οι αυξήσεις δασμών αυτού του μεγέθους αντιστοιχούν στις αυξήσεις που έγιναν κατά τη δεκαετία του 1930. Σήμερα, οι δασμοί είναι χαμηλότεροι του 3% κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι οικονομικές απώλειες από έναν κανονικό εμπορικό πόλεμο θα ήταν χειρότερες για σχετικά μικρές, ανοικτές οικονομίες, ξεπερνώντας το 10% του ΑΕΠ για τον Καναδά, την Ιρλανδία, το Μεξικό, τη Νότια Κορέα και την Ελβετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα σε έναν πιο περιορισμένο εμπορικό πόλεμο, ο αντίκτυπος θα ήταν και πάλι τεράστιος με πτώση σχεδόν 60% στο διμερές εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, εάν οι δύο χώρες πλήξουν η μία την άλλη με αυξήσεις δασμών 25% σε όλες τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο πρότεινε τον συντονισμό αντίμετρων στις ήδη ισχύουσες και τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις δασμών της Ουάσινγκτον με εμπορικούς εταίρους, όπως η Ιαπωνία και ο Καναδάς, ενώ πιέζει για μεταρρυθμίσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ανέφερε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίζει να επιδιώκει διμερείς εμπορικές συμφωνίες ως «πολιτική ασφαλείας» που θα μπορούσε να περιορίσει τον αντίκτυπο ενός κανονικού εμπορικού πολέμου.

Ωστόσο, η ΕΕ δεν θα πρέπει να αποδεχθεί μελλοντικές συμφωνίες εκτός κι αν η χώρα-εταίρος έχει επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση των κενών στη διασυνοριακή φορολόγηση των επιχειρήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης