Με το βλέμμα στραμμένο στην έξοδο -έστω και δοκιμαστική- στις αγορές είναι η κυβέρνηση μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο εξόδου χωρίς την ποσοτική χαλάρωση, με τους αναλυτές να διερωτώνται εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Λίγες μέρες μετά το Eurogroup το θετικό βήμα εμπιστοσύνης που επετεύχθη με τη συμφωνία αποτυπώθηκε στα ελληνικά assets. Η αντίδραση, πάντως, ήταν «διστακτική»Η απάντηση είναι θετική, με την προϋπόθεση οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρήσουν αρκετά, ώστε να το δικαιολογούν. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η επιστροφή της εμπιστοσύνης στα ελληνικά assets.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλλαγή της ρητορικής του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι αφορά στη σπουδαιότητα του QE έγινε, καθώς τα περιθώρια όχι μόνο στενεύουν, αλλά εκμηδενίζονται, σύμφωνα με το capital.gr. Η ΕΚΤ, παρόλο που έχει ήδη δηλώσει πως η συμφωνία του Eurogroup δεν είναι αρκετή για την ένταξη της Ελλάδας στο QE, μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα μόνο για δύο μήνες μετά το κλείσιμο μιας αξιολόγησης, σύμφωνα με τους κανόνες της, καθώς εν συνεχεία θα ξεκινήσει η επόμενη και θα αναγκαστεί να σταματήσει.

Αν και η ΕΚΤ χρειάζεται πραγματικά μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους σε σύγκριση με ό,τι αναφέρεται στη συμφωνία της 15ης Ιουνίου, φαίνεται μάλλον απίθανο να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα πριν ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος, το φθινόπωρο, τονίζει η HSBC.

Στα 10ετή ομόλογα στρέφεται το ενδιαφέρον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες μέρες μετά το Eurogroup το θετικό βήμα εμπιστοσύνης που επετεύχθη με τη συμφωνία αποτυπώθηκε στα ελληνικά assets. Η αντίδραση, πάντως, ήταν «διστακτική», με εξαίρεση τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα.

Ράλι κατέγραψε το 2ετές ελληνικό ομόλογο λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup: από το 5% όπου διαμορφωνόταν το πρωί της 15ης Ιουνίου, άγγιξε την περασμένη εβδομάδα το 4,15%, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Στον αντίποδα, το 10ετές ομόλογο δεν ακολούθησε εξίσου εντυπωσιακή πορεία, καθώς οι αποδόσεις του υποχώρησαν στο 5,575%, από 5,8% πριν από το Eurogroup, ωστόσο διαμορφώνονται και αυτές στα χαμηλότερα επίπεδα άνω των επτά ετών.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη υποχώρησης της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου. Με αυτό το «όπλο», τονίζουν, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει επί τάπητος μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Εάν η υποχώρηση συνεχιστεί με τους ίδιους αργούς ρυθμούς, τότε η δοκιμαστική έξοδος θα γίνει αρκετούς μήνες αργότερα, εφόσον η συμφωνία του Eurogroup δεν έδωσε το σήμα για ένα δυναμικό ράλι. Πάντως, οι επενδυτές δείχνουν κάποιες πρώτες διαθέσεις να μειώσουν την έκθεσή τους στα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις τους στους μακροπρόθεσμους τίτλους.

Η Greylock Capital σημείωσε πως έχει ήδη κάνει αυτήν τη στροφή, μειώνοντας τις θέσεις της στα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα μετά το πρόσφατο ισχυρό ράλι, επιστρέφοντας στα μακροπρόθεσμα ομόλογα. Αναλυτικά:

1. Barclays: Πιο πιθανή η έξοδος το 2018

Όπως σημειώνει μιλώντας στο «Κ» ο οικονομολόγος της Barclays, Antonio Garcia Pascual, που ειδικεύεται στο ελληνικό ζήτημα, μετά την απόφαση του Eurogroup και την πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ, υπάρχουν σαφείς ευκαιρίες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ακόμα και χωρίς το QE, αν και το 2018 φαίνεται πιο πιθανό να επιχειρηθεί αυτή η έξοδος.

Σύμφωνα με τον κ. Pascual, το κόστος χρηματοδότησης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Από οικονομική άποψη, δεν θα είχε νόημα να προχωρήσει η χώρα σε έκδοση ομολόγων όταν το κόστος χρηματοδότησής της βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, δεδομένης της εναλλακτικής λύσης που ήδη υπάρχει για την Ελλάδα.

Όπως τονίζει, θα ήταν περιττό να πούμε ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ είναι αυτό που θα αποφέρει μια περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων. Μόλις αποσαφηνιστεί αυτό το ζήτημα, ο ΟΔΔΗΧ είναι πιθανό να προετοιμαστεί για την έξοδο στις αγορές. Ωστόσο, δεν φαίνεται πιθανό ότι η ΕΚΤ θα λάβει απόφαση σχετικά με αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα.

2. Citi: H Ελλάδα δοκιμαστικά στις αγορές

Όπως σχολιάζει η Citigroup, το τέλος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων που δόθηκε από τη συμφωνία του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει κάποια θετική δυναμική στα ελληνικά assets.

Με τις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2014, τότε που η Ελλάδα κατόρθωσε να εκδώσει δύο ομόλογα στις αγορές, οι πιθανότητες μιας δοκιμαστικής επιστροφής στην πρόσβαση στην αγορά αυξάνονται.

Όπως σημειώνει και ο Zoeb Sachee, επικεφαλής trading ομολόγων της Citigroup, «δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές ξανά σε εύθετο χρόνο. Προβλέπω αύξηση της ζήτησης των ελληνικών ομολόγων από το εξωτερικό».

Ωστόσο, η τράπεζα παραμένει επιφυλακτική, καθώς σημειώνει πως η πλήρης πρόσβαση στις αγορές μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, σε 12 μήνες από τώρα.

3. HSBC: Έξοδος χωρίς QΕ – Οι επιλογές

Η HSBC επισημαίνει ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι περίπου στο 5,6%. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι μια επιστροφή στις αγορές με ένα πενταετές ομόλογο θα γίνει όταν η απόδοση βρεθεί κάτω από το 5%.

Σύμφωνα με την HSBC, για μια διατηρήσιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup, χρειάζεται μια δυναμική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το οποίο φαίνεται απίθανο χωρίς την ένταξη στο QE.

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι ο ESM να υποστηρίξει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, χρησιμοποιώντας ορισμένα από τα κεφάλαια που απομένουν στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να αγοράσει ομόλογα απευθείας στην πρωτογενή αγορά.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕSM, αυτό θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, βάσει της πρότασης του επικεφαλής του μηχανισμού. Αυτό θα απαιτούσε να αλλάξουν οι όροι του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί από το Eurogroup, ενώ, καθώς θα υπερβεί τους όρους του υφιστάμενου προγράμματος, θα απαιτήσει έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα συμβεί ούτε πριν από το φθινόπωρο.

4. BNP Paribas: Ερωτήματα για τους επενδυτές

Το Eurogroup αναγνώρισε ότι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα θα ήταν να προετοιμαστεί για την επιστροφή στις αγορές και δεσμεύτηκε να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια, σημειώνει η BNP Paribas. Οι επόμενες πληρωμές του προγράμματος θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν αυτόν τον στόχο και να επιτρέψουν στη χώρα να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Όπως τονίζει η γαλλική τράπεζα, δυστυχώς η αναβολή μιας πραγματικής συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους εμποδίζει σαφώς αυτόν τον στόχο, όχι μόνο επειδή διατηρεί την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και γιατί δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για το μακροπρόθεσμο οικονομικό και δημοσιονομικό σενάριο για την Ελλάδα, στο οποίο οι δυνητικοί επενδυτές θα μπορούσαν να βασιστούν για τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

5. Societe Generale: Αργεί η έξοδος

Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και η Societe Generale δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές σύντομα.

Όπως σημειώνει, σχέδιο αποσαφήνισης της ελάφρυνσης του χρέους (και άλλων παραμέτρων) ενδέχεται να μην είναι έτοιμο πριν από το α’ εξάμηνο του 2018 (δηλαδή αρκετά μετά τις γερμανικές εκλογές), επομένως υπάρχει σοβαρή αμφιβολία εάν τελικά το ΔΝΤ θα δώσει χρήματα για το ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον, η συμμετοχή του Ταμείου -εάν υπάρξει- θα είναι ως επί το πλείστον συμβολική (2 δισ. δολάρια). Η Ελλάδα θα είναι, λοιπόν, σε θέση να καλύψει τις αποπληρωμές του Ιουλίου, αλλά το χρέος της δεν φαίνεται βιώσιμο και μια επιτυχής και βιώσιμη έξοδος στις αγορές είναι απίθανο να υπάρξει.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης