Με ισχυρή ανάπτυξη ξεκίνησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 οι επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit, αν και η επιχειρηματική δραστηριότητα σημείωσε μικρή επιβράδυνση τον Ιούλιο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit για την Ευρωζώνη, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, υποχώρησε στις 55,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 56,3 τον Ιούνιο, παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Η τιμή ήταν, ωστόσο, χαμηλότερη από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters που ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στο 56,2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συνεχίζει να φαίνεται ως μια ισχυρή, ευρεία, διατηρήσιμη ανοδική πορεία, απλώς χάνει λίγη από τη δυναμική της και είναι πολύ νωρίς για να ανησυχεί κάποιος για αυτό» σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit.

Ο δείκτης τιμών παραγωγής κατέγραψε πτώση για δεύτερο μήνα, υποχωρώντας στο 51,7 από το 51,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών διατήρησε τον ρυθμό του Ιουνίου, με τον σχετικό δείκτη PMI να παραμένει στο 55,4. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρή άνοδο στο 55,5. Ο PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 56,8 από το 57,4 του Ιουνίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 57,2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης