Το νέο κύμα ρευστοποιήσεων στα ιταλικά ομόλογα προκαλεί εκ νέου κραδασμούς στις αγορές και την επενδυτική ψυχολογία, με άμεσα «θύματα» τα ελληνικά ομόλογα και τη Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 0,57% στο 4,432% ενώ η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται κατά 2,13% στο 3,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα στα ελληνικά ομόλογα έχει αντιστραφεί εντελώς το τελευταίο διάστημα – και ειδικά σε σχέση με την θετική εικόνα του Απριλίου – τόσο λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία, όσο και λόγο της ασάφειας που υπάρχει ακόμα σε ότι αφορά την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αναλυτές θεωρούν τα ελληνικά ομόλογα εξαιρετικά ευάλωτα στις εξωτερικές προκλήσεις και τονίζουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θυμίζουν την Ελλάδα του 2015.

Οι τιμές των ιταλικών ομολόγων σημειώνουν νέα βουτιά σήμερα, μετά την χθεσινή ανάκαμψη, καθώς οι πολιτικές αναταράξεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθούν να ταρακουνούν τις αγορές. Οι αποδόσεις του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αγγίζουν το 2,45% με άνοδο της τάξης των 12 μ.β ή 5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λίγκα, τα οποία βρίσκονται κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης, βρίσκονται σε αδιέξοδο με τον πρόεδρο της χώρας Sergio Mattarella, αφού πιέζουν τη θέση του υπουργού οικονομικών να αναλάβει ένας ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος.

Εκτός από τα 10ετή, έντονο sell-off σημειώνουν όλα τα ομόλογα της Ιταλίας με την απόδοση του 5ετούς να εκτοξεύεται κατά 9,4%, του 7ετούς κατά 6%, του 3ετούς κατά 28% και του 2ετούς κατά 56%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης