Ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε ο Έβαλντ Νοβότνι, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επιδιώξει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής όσο πιο σύντομα είναι «τεχνικά εφικτό».

Η επισήμανση αυτή έρχεται στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάιο, αλλά και μία ημέρα μετά την εξαγγελία για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους. Ο Μάριο Ντράγκι έδωσε, πάντως, χθες σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα αργήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά την άποψή μου ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί, γιατί είμαστε ήδη στο 1,7%- 1,9%» δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης αναφερόμενος στον πληθωρισμό, σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι σημαντικό να αξιοποιήσει η ΕΚΤ τις ευκαιρίες για ομαλοποίηση της πολιτικής όσο πιο σύντομα είναι τεχνικά δυνατό» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ θέλει τον πληθωρισμό «κοντά στο 2%». Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τον Μάιο σκαρφάλωσε στο 1,9% – αν και η επιτάχυνση αυτή μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στο πετρέλαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι την επόμενη τριετία ο πληθωρισμός θα κινείται κατά μέσο όρο στο 1,7%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης