Μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πολιτική της παρά την αυξημένη εμπιστοσύνη στις προοπτικές του πληθωρισμού, έστειλε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του σήμερα στη Φρανκφούρτη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει πως ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο του 2% και έχει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι στο παρελθόν πως η σύγκλιση αυτή θα επιτευχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλλά ακόμα χρειάζεται να δούμε περαιτέρω στοιχεία ότι οι δυναμικές του πληθωρισμού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε σε ένα μήνυμα προς τις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει μεγάλες αλλαγές στη νομισματική της πολιτική.
«Σε αυτό το πλαίσιο η νομισματική πολιτική χρειάζεται υπομονή, επιμονή και σύνεση», τόνισε.

Ο Ντράγκι σημείωσε εξάλλου ότι τους τελευταίους μήνες η ΕΚΤ έχει επαναριθμήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, «προσαρμόζοντας την στάση της νομισματικής πολιτικής στο ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης».

Εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη εξελίσσεται «με ισχυρότερο ρυθμό απ ό,τι περιμέναμε και η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά μας. Υπάρχει μία ξεκάθαρη προϋπόθεση για να τερματίσουμε τις αγορές [περιουσιακών στοιχείων]: πρέπει να δούμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού προς τον στόχο μας, που είναι πληθωρισμός κάτω, αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», ανέφερε.

«Στη συνέχεια, η νομισματική μας πολιτική θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει στην ίδια πορεία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σημείωσε τέλος ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αυξήσει πρόωρα τα επιτόκια της. “Θα διατηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί στις μελλοντικές μας κατευθύνσεις (guidance), συγκεκριμένα τη δέσμευση να κρατήσουμε τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών”, ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης