Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα έβαλε σήμερα με την κεντρική τράπεζα, την οποία πίεσε να μειώσει τα επιτόκια παρά τον ισχυρό πληθωρισμό, κάτι που προκάλεσε πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

«Μου λένε: ‘Η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, μην παρεμβαίνετε’», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Πολύ καλά, όμως το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση οφείλεται στο ότι δεν παρεμβαίνουμε. Δείτε τον πίνακα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν η τουρκική οικονομία καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τα οποία ορισμένοι παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες, ο πληθωρισμός αγγίζει το 12% και η τουρκική λίρα δεν έχει σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες να χάνει την αξία της.

Ο Ερντογάν ασκεί πίεση στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκιά της ώστε να ενθαρρύνει τα δάνεια με την ελπίδα ότι η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από την κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ η χώρα είναι ήδη βυθισμένη σε προεκλογική ατμόσφαιρα δύο χρόνια πριν από τη διεξαγωγή σημαντικών εκλογών.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ωστόσο πως, αν μειωθούν τα επιτόκια, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είχαν κατά το παρελθόν χρησιμοποιήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής για να φέρουν τον πληθωρισμό στα
επιθυμητά επίπεδα.

«Όπως το γνωρίζετε, είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός είναι η συνέπεια. Αυτοί που δεν με ακούν πάνω σ’ αυτό, αργά ή γρήγορα στο τέλος θα καταλάβουν», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η κύρια αιτία που παράγει πληθωρισμό είναι τα (αυξημένα) επιτόκια, ναι, τα επιτόκια. Θα πρέπει να το μάθετε», επέμεινε.

Οι διόλου ορθόδοξες παρεμβάσεις του Ερντογάν στην οικονομία προκαλούν κρύο ιδρώτα στους επενδυτές, που εκφράζουν φόβους για τον αυξανόμενο παρεμβατισμό του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην οικονομία.

Οι τελευταίες δηλώσεις του προκάλεσαν εξάλλου πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας. Νωρίς το απόγευμα ένα αμερικανικό δολάριο ανταλλασσόταν με περισσότερο από 3,9 τουρκικές λίρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης